22 marca 2014

Ciasto marchewkowe


Gdy ktoś mnie pyta co to za ciasto odpowiadam że marchewkowe.Wtedy słyszę nie lubię bo marchewka. Ale tej marchewki tam w ogóle nie czuć. Ona dodaje ciastu słodyczy, wilgoci, koloru, nieco wytrawności i ciasto jest  naprawdę wspaniałe. Gdy ktoś najpierw spróbuje a potem zapyta, wtedy nie dowierza.
Kiedyś robiłam podobne ciasto tyle że z kremem  TUTAJ ciasto marchewkowe z kremem. To dzisiejsze jest nieco zmienione, bo zamiast oleju jest masło, a zamiast orzechów włoskich są zmielone migdały.  
Ciasto należy do tych, które można jeść kilka dni. Zawinięte w papier nie tracą na świeżości lecz zyskują na smaku. Bardzo proste w wykonaniu i szybkie.

Poniżej podam Wam dwa przepisy.

Ciasto marchewkowe
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki przypraw do piernika
szczypta soli
100 g zmielonych migdałów (można zmielić samodzielnie lub kupić gotowe)

3 jajka
80 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
1/2 ananasa pokrojonego w kosteczkę lub 1/2 szklanki ananasa z puszki odsączonego
1 szklanka startej na drobnej tarce marchewki

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika, sól, migdały wymieszaj w misce.
W drugim naczyniu zmiksuj jajka, masło, ananas i marchewkę. 
Połącz obie mieszaniny suchą i mokrą łyżką tak aby się połączyły. Ciasto będzie dość gęste.
Przełóż wszystko do keksówki o wymiarach 23x13 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą lub wyłóż papierem do wypieków. Wyrównaj wierzch i piecz w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni Celsjusza przez ok 50-60 minut do suchego patyczka. 
Ciasto wyciągnij z pieca i odczekaj aż wystygnie.

Smacznego !



***


Źródło przepisu tutaj 
Ciasto marchewkowe z kremem
Składniki na ciasto

3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
2 jajka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (mogą być z puszki)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki


Krem
300 g (w oryginalnym przepisie jest serek philatelphia) użyłam serka z Wielunia.
6 łyżek masła w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii (użyłam całą torebkę cukru z prawdziwą wanilią)


Ciasto
Wszystkie suche składniki wymieszaj - mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. W osobnej misce wymieszaj jajka z olejem i połącz z suchymi składnikami. Dodaj orzechy, ananas i marchewkę. Wszystko wymieszaj łyżką. Formę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem, wyłóż papierem i przelej do niej ciasto.
Piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 45 minut (do suchego patyczka).
Studź w foremce.

Krem
Wszystkie składniki utrzyj na gładką masę.

Wystudzone ciasto przekrój na pół w poprzek i przełóż połową kremu. Drugą połowę kremu rozsmaruj na górze. Ułóż orzechy włoskie i oprósz cynamonem.
Smacznego !

4 komentarze:

Ania W pisze...

Szalejesz dziewczyno z tymi pysznymi słodkościami ! Bananowiec i marchewkowe ! Co tu wyrać? Drugie znam, chociaż nie piekłam, więc chyba w pierwszej kolejności skuszę się na banananowca?

Marcelina pisze...

Na ciasto marchewkowe zawsze się skuszę, a jak jest szybkie w wykonaniu to tym bardziej, mniam! :)

Opalanka pisze...

Bardzo lubię. U mnie wystąpiło właśnie w formie baby. Najlepszej jaką jadłam. Marchewkowe ciasta są wyjątkowo wilgotne, no pycha:)

Monika pisze...

Uwielbiam marchewkowe, ostatnio zrobiłam z tłuszczem kokosowym w miejsce masła/oleju, niestety, nie zdążyłam sfotografować, ale nic straconego, na pewno upiekę wkrótce znowu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...