28 marca 2014

Tarta cebulowo pieczarkowa



Tarta cebulowo pieczarkowa może być podawana na ciepło jak i na zimno. Jest wspaniałym dodatkiem do mięsa, sałaty albo jako przekąska.
Jest świetnym pomysłem na przybycie niespodziewanych gości. Jeśli tylko masz gotowe ciasto francuskie, bo pieczarki można zastąpić innymi warzywami np brokułami lub porami.



Opakowanie ciasta francuskiego o wymiarach minimalnie większych od foremki w której będzie się piekła tarta. U mnie to była foremka 30x10 cm

1 duża cebula lub 2 małe
ok 8-10 pieczarek
2 łyżki masła
sól
pieprz
1 opakowanie sera pleśniowego, błękitnego typu Lazur 100 g
250 ml śmietany 18 %
1 jajko
garść pestek z dyni

W rondelku (najlepiej z nieprzywierającym dnem) rozpuść masło. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażaj chwilę tak aby cebula była szklista.
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć do cebuli. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywką garnek i duś na małym ogniu przez kilka minut. Gdyby przywierało do dna dolej odrobinę wody.

W tym czasie przygotuj spód tarty. Foremkę wysmaruj masłem i wyłóż ciastem dno i boki foremki. Tak aby dokładnie przylegało do ścianek.

Śmietanę wymieszaj z jajkiem i dopraw solą i pieprzem.

Na przygotowany spód ułóż uduszone pieczarki z cebulą. Pokruszony ser ułóż na pieczarkach. Zalej mieszanką śmietanowo jajeczną. Na wierzchu ułóż paseczki ciasta francuskiego. Posyp pestkami dyni.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok 30-40 minut aż wierzch tarty będzie  zrumieniony.
Smacznego !



2 komentarze:

Kamciss pisze...

Wygląda bardzo apetycznie :) Jestem ciekawa takiego wytrawnego smaku :)

Ania W pisze...

Przepiękne zdjęcia, skład też bardzo mi się podoba :-)
Chętnie bym zjadła kawalątek jakby ktoś poczęstował...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...