To rzeczywiście "najlepszy bananowiec pod słońcem" jak mówi Liska-autorka przepisu.
Ciasto jest mocno wilgotne, i intensywne w smaku, dość ciężkie i z czasem zyskuje na smaku. Po prostu re-we-la-cja. Serio :)
W oryginalnym przepisie jest 200 g daktyli. Moje zaopatrzenie nie dopatrzyło dwójki z przodu i kupiło 100 g. W związku z tym, użyłam 100 g daktyli i 100 g rodzynek. Mimo to, ciasto wyszło równie wspaniale.
Bardzo lubię takie wypieki proste, bez kremów i galaretek. Dla mnie to takie "skromne" ciasta, które są w cieniu tych pięknych tortów i Pavlovych, ale mają w sobie coś takiego że chce się je jeść i jeść bez końca. Odkrawać na desce ostrym nożem i po kawałeczku rozkoszować się smakiem.
Źródło przepisu tutaj z małymi modyfikacjami
Bananowiec z daktylami
4 banany (ok. 380 g)
100 g daktyli
100 g rodzynek Golden Jumbo
2 jajka
cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
70 g masła, roztopionego i ostudzonego
30 g płynnego miodu ( użyłam spadziowego iglastego)
185 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
100 g cukru trzcinowego plus 1 łyżka do posypania wierzchu
3 banany, daktyle i rodzynki zmiksuj na gładką masę. Dodaj jajka, wanilię, miód i masło. Zmiksuj.
W osobnym naczyniu połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i cukier. Połącz z masą bananową i chwilę miksuj.
Keksówkę o wymiarach 23x13 cm posmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do wypieków.
Przełóż do niej masę. Banana obierz i przekrój wzdłuż na 4 części. Ułóż je na wierzchu ciasta. Posyp cukrem.
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni Celsjusza. Wstaw ciasto i piecz ok 1,5 godziny.
Autorka zaleca aby podczas początkowej fazy pieczenia nie otwierać piekarnika bo ciasto łatwo opada.
Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika i odczekaj aż wystygnie.
Smacznego!
5 komentarzy:
Uwielbiam takie ciasta. Chyba popełnię jutro. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam ze słonecznej Częstochowy :). AniaCi
Uwielbiam ciasta bananowe. Środek Twojego ciasta wygląda rewelacyjnie!
W końcu muszę zrobić tą bananową rozkosz :)
wygląda pysznie:)
Pycha, chyba się skuszę :)
Prześlij komentarz