20 marca 2014

Chleb piwny z rodzynkami


Ten chleb to był taki trochę eksperyment, jednak pierwszy raz robiłam w ten sposób że ciasto rosło w lodówce. Podpatrzyłam tą metodę u Trufli i jestem bardzo mile zaskoczona. Po wyjęciu ciasta z lodówki okazało się że pięknie wyrosło i bardzo dobrze się nacina.  Chleb jest wspaniały, ma  delikatny i pulchny miąższ. Skórka jest chrupiąca ale nie za twarda.  Piekłam go w garnku żeliwnym. Myślę że na weekend go powtórzę.


2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
* 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
4 szklanki mąki pszennej chlebowej + 1/2 szklanki w zależności jaką konsystencje będzie miało ciasto
szczypta drożdży instant
1/2 szklanki jasnego piwa niepasteryzowanego i niefiltrowanego
3/4 szklanki wody
1 płaska łyżka soli
1 mała łyżeczka cukru
garść rodzynek

Mąki muszą być oczywiście przesiane przez sito. Wszystkie składniki wymieszaj. Na końcu dodaj rodzynki. Ciasto wyrabiaj kilka minut aż nabierze miękkiej, gumowatej konsystencji. Gdyby było za luźne dodaj mąkę. Uformuj kulę i ułóż w misce. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. W między czasie (dwukrotnie ) mniej więcej co 6 godzin ciasto należy wyrobić, ponownie uformować kulę i odstawić do miski aby fermentowało. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić ciasto, złożyć brzegi do środka i ułożyć w koszyku oprószonym obficie mąką. Przykryć ściereczką zawinąć w woreczek foliowy i schować do lodówki na 10-12 godzin.

Pieczenie
Do piekarnika włóż garnek żeliwny z pokrywką. (Zalecam odkręcenie wszystkich plastikowych końcówek, chyba że producent daje gwarancje na wysokie temperatury) Rozgrzewaj garnek ok 30 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza. Gdy garnek będzie rozgrzany wyciągnij go z pieca, zdejmij pokrywę, wysmaruj garnek od wewnątrz olejem, oprósz mąką lub otrębami. Chleb wyciągnij z lodówki, delikatnie przełóż do garnka, natnij i przykryj pokrywką. Włóż garnek do pieca i piecz 20 minut w 240 stopniach. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i zdejmij pokrywę. Dopiekaj chleb jeszcze jakieś 20-30 minut aż uzyska złotą skorupkę. Studzić na kratce metalowej.

Smacznego !

* Moja szklanka to pojemność 200 ml. Jeśli masz inną pojemność, nie szkodzi. Ważne jest, aby używać szklanki o tej samej pojemności. 

Smacznego !




2 komentarze:

Antenka pisze...

idealny! no boski bochen!:D

magnoliarozmaryn pisze...

Piękny chlebuś tylko pozazdrościć ! I jakie cudne nacięcia.
Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...