Bardzo długo nosiłam się z zamiarem upieczenia tego ciasta i szczerze mówiąc żałuję ze nie upiekłam go wcześniej. Wygląda bardzo intrygująco i jest pyszne. Dla amatorów ciasta drożdżowego, cynamonu i masła to idealny wypiek. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wystarczy krok po kroku wykonać opisane czynności. Zatem do dzieła :)
Do wykonania tego chlebka użyłam keksówki wysmarowanej masłem o wymiarach 25 x 10 cm.
Ciasto
300 g mąki
50 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka drożdży instant
150 ml ciepłego mleka
2 żółtka
Nadzienie
100 g miękkiego masła
3 czubate łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1. Rozwałkuj ciasto |
2. Rozsmaruj nadzienie |
3. Podziel na 5 równych pasów |
4. Pasy ułóż jeden na drugim 5. Podziel pasy na 4-5 równych kawałków (w zależności jaką masz szeroką keksówkę) |
6. Ułóż podzielone porcje pionowo w foremce |
Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem, drożdżami, masłem, mlekiem i żółtkami. Należy zagnieść ciasto, które musi być miękkie. Jeśli będzie za rzadkie dodaj mąkę, jeśli na twarde dodaj ciepłe mleko. Uformuj kulę, umieść w misce i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę aż ciasto wyrośnie. Czasem może to potrwać dłużej czasem krócej. Wszystko zależy od drożdży, mąki i temperatury otoczenia.
W miedzy czasie zrób nadzienie. Wymieszaj masło z cukrem i cynamonem.
Gdy ciasto będzie gotowe wyrzuć je na blat kuchenny oprószony mąką. Wyrabiaj je kilka minut i rozwałkuj prostokąt o długości keksówki (jak na zdjęciu 1 ) . Posmaruj prostokąt przygotowanym nadzieniem. (2)
Pokrój placek na pięć równych pasów o jednakowej szerokości, wzdłuż dłuższego boku (3). Następnie ułóż je równo jeden na drugim (4). Potem pokrój na 4-5 kawałków (5)
Pokrojone porcje ciasta układaj w foremce w pionie jedna przy drugiej (6). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni Celsjusza na ok 40-50 minut.
Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i odczekaj aż przestygnie.
Smacznego !
8 komentarzy:
Cudnie wyglada !Mniam....
Kurczę, wyglądapięknie, ale jak czytam wykonanie... to bardzo pracochłonne się wydaje.
Ale, poczęstowałabym się bardzo chętnie !!!
Nie, Aniu nie jest pracochłonne :) Wystarczy wyrośnięte ciasto drożdżowe, rozwałkować, posmarować, pokroić i złożyć i tyle :)
Bo co jest lepsze na taką pogodę od wypieku cynamonowego :) Chyba nic :) Pozdrawiam serdecznie :)
Super przepis i ładne zdjęcia
Pysznie wygląda! :)
Właśnie :) Pozdrawiam Siankoo :)
Bułeczka prezentuje się naprawdę apetycznie;))) Tak mi się podoba, że koniecznie muszę ją upiec! Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz