19 marca 2014

Bułeczka cynamonowa


Bardzo długo nosiłam się z zamiarem upieczenia tego ciasta i szczerze mówiąc żałuję ze nie upiekłam go wcześniej. Wygląda bardzo intrygująco i jest pyszne. Dla amatorów ciasta drożdżowego, cynamonu i masła to idealny wypiek. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wystarczy krok po kroku wykonać opisane czynności. Zatem do dzieła :)



Do wykonania tego chlebka użyłam keksówki wysmarowanej masłem o wymiarach 25 x 10 cm.

Ciasto
300 g mąki
50 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka drożdży instant
150 ml ciepłego mleka
2 żółtka

Nadzienie
100 g miękkiego masła
3 czubate łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

1. Rozwałkuj ciasto

2. Rozsmaruj nadzienie

3. Podziel na 5 równych pasów

4. Pasy ułóż jeden na drugim
5. Podziel pasy na 4-5 równych kawałków (w zależności jaką masz szeroką keksówkę) 

6. Ułóż podzielone porcje pionowo w foremce

Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem, drożdżami, masłem, mlekiem i żółtkami. Należy zagnieść ciasto, które musi być miękkie. Jeśli będzie za rzadkie dodaj mąkę, jeśli na twarde dodaj ciepłe mleko. Uformuj kulę, umieść w misce i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę aż ciasto wyrośnie. Czasem może to potrwać dłużej czasem krócej. Wszystko zależy od drożdży, mąki i temperatury otoczenia.

W miedzy czasie zrób nadzienie.  Wymieszaj masło z cukrem i cynamonem.

Gdy ciasto będzie gotowe wyrzuć je na blat kuchenny oprószony mąką. Wyrabiaj je kilka minut i rozwałkuj prostokąt o długości keksówki (jak na zdjęciu 1 ) . Posmaruj prostokąt przygotowanym nadzieniem. (2)

Pokrój placek na pięć równych pasów o jednakowej szerokości,  wzdłuż dłuższego boku (3). Następnie ułóż je równo jeden na drugim (4). Potem pokrój na 4-5 kawałków (5)
Pokrojone porcje ciasta układaj w foremce w pionie jedna przy drugiej (6). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni Celsjusza na ok 40-50 minut.
Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i odczekaj aż przestygnie.
Smacznego !


8 komentarzy:

Nika pisze...

Cudnie wyglada !Mniam....

magnoliarozmaryn pisze...

Kurczę, wyglądapięknie, ale jak czytam wykonanie... to bardzo pracochłonne się wydaje.
Ale, poczęstowałabym się bardzo chętnie !!!

asia white kitchen pisze...

Nie, Aniu nie jest pracochłonne :) Wystarczy wyrośnięte ciasto drożdżowe, rozwałkować, posmarować, pokroić i złożyć i tyle :)

ANIA pisze...

Bo co jest lepsze na taką pogodę od wypieku cynamonowego :) Chyba nic :) Pozdrawiam serdecznie :)

Konczi i Szpileczka pisze...

Super przepis i ładne zdjęcia

Kamciss pisze...

Pysznie wygląda! :)

asia white kitchen pisze...

Właśnie :) Pozdrawiam Siankoo :)

z miłości do słodkości pisze...

Bułeczka prezentuje się naprawdę apetycznie;))) Tak mi się podoba, że koniecznie muszę ją upiec! Pozdrawiam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...