Nie masz pomysłu na obiad ? Masz dzisiaj gości i nie wiesz co im zaserwować?
Roladki z kurczaka to proste i szybkie danie, które można podawać z różnymi sałatkami, pieczonym serem camembert, świeżą chrupiącą bagietką i białym winem. Czas przygotowania to ok 15 minut + 1 godzina na upieczenie mięsa. Zresztą mięso można przygotować wcześniej, a potem gotowe wyciągnąć z lodówki i upiec.
Roladki z kurczaka, faszerowane suszonymi pomidorami i dwoma serami
4 porcje
1 podwójna pierś z kurczaka
kilka suszonych pomidorów
50 g sera pleśniowego błękitnego typu Lazur
30 g sera feta
sól
świeżo zmielony pieprz
szczypta papryki czerwonej-suszonej
sok z 1/4 cytryny
1/2 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy lub masła
świeże zioła np: rozmaryn lub szałwia
2 ząbki czosnku
Mięso dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Podziel na 2 części (standardowo) i każdą z nich przetnij w poprzek, tak aby powstały 4 porcje. Każdą część rozbij tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Na każdej porcji ułóż suszone pomidory i sery. Zawiń piersi w rulonik dość ściśle. Jeśli chcesz możesz spiąć wykałaczką, ale ja tego nie robię. Mięso samo się idealnie sklei. Ułóż gotowe roladki w brytfance, skrop sokiem z cytryny, octem balsamicznym i oliwą lub posmaruj masłem. Ułóż zioła i zgniecione ząbki czosnku.
Przykryj brytfankę folią aluminiową lub pokrywką i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok 60-70 minut.
Mięso jest wspaniałe na gorąco, ale także na zimno.
Smacznego !
2 komentarze:
Bardzo lubię takie zawijańce :>
Tu potrzebna tylko wyobraźnia prawda?
Prześlij komentarz