Śledzie z cebulką i oliwkami podane z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i kwaśną śmietaną.
To chyba najprostsza forma ich podania, są bardzo delikatne w smaku i przepyszne. Na świąteczny stół stół idealne.
5 filetów ze śledzi
1 duża cebula
wyciśnięty sok z 1 cytryny
150 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
kilka oliwek
czarny, świeżo zmielony pieprz
dodatkowo
ziemniak ugotowany w skórce
1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
sól, pieprz
odrobina ziół prowansalskich
oliwa z oliwek
szczypta papryki
Śledzie umyj i zalej zimną wodą, muszą się moczyć kilka godzin. Wymoczone i osuszone śledzie pokrój w małe kęski. Cebulę pokrój w piórka. W szklanym słoiku układaj warstwami śledzie, cebula, oliwki, wlej odrobinę oleju i soku z cytryny. I tak do wyczerpania składników. Wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
Gdy będziesz podawać pokrój ziemniaka na plasterki, ułóż na talerzu, obok śledzie i łyżkę śmietany. Wszystko skrop jeszcze oliwą, dopraw ziemniaki i śmietanę solą i resztą przypraw.
3 komentarze:
Jedno z moich ulubionych dań na świątecznym stole :) Uwielbiam śledzie.
jakie apetyczne zdjęcia, wow!
śledzie w święta obowiązkowo:) mniammm
Prześlij komentarz