1 września 2013

Brioszka nadziewana dulce de leche



Zmienia się krajobraz za oknem, więcej żółtego koloru powoli przebija się przez zielony. W domu na kanapach i fotelach rozłożyłam koce. Robię ketchup z najlepszych pomidorów od Pana Nowaka i śliwki w occie z węgierek, które posadziła jeszcze moja Babcia. Piekę ciasta drożdżowe. Wymyślam kanapki do szkoły i śniadania na zimne dni. Ból gardła nie odpuszcza, trzyma się bardzo dzielnie. Wyjątkowo paskudny wirus. Chyba ta jesienna perspektywa tak mnie nastraja dziwnie. Nie mam już tej letniej werwy i ochoty do wszystkiego. Wolniej myślę i wolniej pracuje. Chyba za dużo myślę ...no taka sytuacja.

Na tak dziwny i nieokreślony właściwie nastrój, polecam Państwu brioszki z karmelem i gruszką. Pyszne na sniadanie.
Robiłam je z przepisu Rachel Khoo TUTAJ. Tym razem zamieniłam jabłka na gruszki, dodałam rodzynki i wodę różaną, zamiast pomarańczowej.


Składniki:
80 g masła
50 ml mleka
5 g suchych drożdży
250 g mąki
50 g cukru
szczypta soli
2 łyżki rodzynek
1 jajko roztrzepane + 1 dodatkowe jajko do posmarowania bułeczek
1 łyżka czubata śmietany (u mnie 18%)
1 łyżeczka aromatu waniliowego lub jeden cukier z prawdziwą wanilią 
1 łyżka wody różanej 

Nadzienie
150 g dulce de leche (można zastąpić masą kajmakową)
1 duża gruszka pokrojona na kawałeczki (opcjonalnie)

dodatkowo do posypania garść płatków migdałowych lub orzechów włoskich

Masło rozpuść i wymieszaj z mlekiem. Połącz z drożdżami i wymieszaj aż się rozpuszczą. W misce połącz przesianą mąkę, sól, cukier i rodzynki. Wlej mieszankę mleka, masła i drożdży. Dodaj  pozostałe składniki: śmietanę, aromat waniliowy lub cukier waniliowy, wodę różaną  i zagnieć,  aż powstanie gładkie ciasto. Miskę owiń szczelnie folią i schowaj do lodówki na całą noc. 

Na drugi dzień wyciągnij ciasto z lodówki i odczekaj aż nabierze temperatury pokojowej. 
Przygotuj tortownicę - posmaruj ją masłem i wyłóż papierem do wypieków.

Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 40cm x 30 cm. Rozsmaruj na cieście masę kajmakową ( można ją wcześniej podgrzać w małym garnuszku z odrobiną mleka, aby lepiej się rozsmarowało ), pozostawiając na brzegach dwucentymetrowe wolne pasy. Rozłóż równomiernie kawałki gruszki (jeśli ich używasz). Zroluj ciasto w długi wałek i pokrój na 6 równych części. Włóż do tortownicy, jedną obok drugiej, tak by było widać przekrój. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej dwie godziny (ciasto musi dwukrotnie zwiększyć swoją objętość) 

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Posmaruj bułeczki jajkiem, posyp wierzch migdałami lub orzechami. Piecz 30-60 minut. Powinny być złocisto brązowe.  W moim piekarniku zajęło mi to godzinę. Gdy za bardzo się przyrumienią przykryj je folią aluminiową. Wyjmij z piekarnika i przełóż na metalową kratkę.  Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale nie gorące

Smacznego !



8 komentarzy:

prawie-wyszlo pisze...

Wyglądają bardzo apetycznie.:)

Daktyle w czekoladzie pisze...

Cudowne śniadanie! Przepyszne połączenie smaków! Gruszek w tym roku jeszcze nie jadłam i właśnie teraz zatęskniłam za nimi :)

Antenka pisze...

ależ bym wsunęła na śniadanko:)

Kamciss pisze...

Pysznie wygląda! Super nadzienie :>

Happy Kitchen. pisze...

te brioszki są cudowne :) przy ich pieczeniu wykorzystam Twój pomysł z dodaniem do nich wody różanej :)

Rafał pisze...

Uwielbiam Rachel :)
a Twoje brioszki wyglądają nawet smaczniej :D
pozdrawiam...

asia white kitchen pisze...

Ojej bardzo dziękuje :)

asia white kitchen pisze...

Ja po prostu nie miałam pomarańczowej i okazało się że ta różana świetnie do nich pasuje. Pozdrawiam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...