1 sierpnia 2013

Chleb serowy



To kolejny chleb, który upiekłam w garnku żeliwnym. Jestem zachwycona tym garnkiem. Chleby wychodzą fenomenalne. Chrupiąca skórka i delikatny środek.
Do tego chleba użyłam dwóch gatunków sera: Dziugas i Bursztyn. To twarde sery o wyrazistym smaku.
 Do tego rodzaju chleba należy użyć twardych serów, bo inaczej podczas pieczenia wypłyną.
To chleb na drożdżach w związku z tym czas jego produkcji jest stosunkowo krótki. 

Zaczyn:
1 saszetka ( 7 g ) suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki

Ciasto właściwe:
400 g mąki pszennej
200 g sera (pokrojony w 1 cm kostkę)
2 małe łyżeczki soli
100 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
200 ml ciepłej ( nie gorącej ! ) wody

Zaczyn:
Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce i przykryj ją ściereczką na 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować.

Ciasto właściwe:
Wymieszaj zaczyn ze składnikami na ciasto łyżką do połączenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie przełóż ciasto na blat obficie oprószonym mąką i złóż ciasto na pół.
Przełóż ciasto do koszyka lub durszlaka wyłożonego ściereczką mocno oprószoną mąką.
Przykryj i odstaw na 1-2 godzin. W zależności jak szybko wyrośnie ( u mnie wystarczyła godzina).
Włącz piekarnik na 240 stopni Celsjusza. Wstaw do niego zimny garnek z pokrywką ( mój ma 20 cm średnicy) aby się mocno rozgrzał. Trwa to ok 30-40 minut.
Po rozgrzaniu wyciągnij gorący garnek z pieca. Wysmaruj garnek olejem i oprósz mąką lub otrębami.
Przełóż delikatnie ciasto do garnka. Może opaść ale to nic, podczas pieczenia ponownie urośnie.
Przykryj garnek i piecz w 230 stopniach C 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 15-20 minut aż uzyska złocistą skorupkę.
Po upieczeniu wyciągnij chleb z garnka i studź na metalowej kratce.
Smacznego !



13 komentarzy:

Izaa pisze...

ależ apetycznie wygląda

ladylaura. pisze...

Chleb jak marzenie,wspanialy,pozdrawiam.

Kamciss pisze...

Jaki fajny pomysł, super ;)

Antenka pisze...

genialna jesteś:) niesamowity chlebuś!

Anonimowy pisze...

piękny chleb, tylko po co robić zaczyn z drożdży suszonych? To już są drożdże instant i nie wymagają robienia zaczynu. W tym ich urok i zaleta:)

asia white kitchen pisze...

Dzięki Anonimusie :) Wiem, wiem że nie trzeba suszonych drożdży traktować w ten sposób, jednak kilka razy zdarzyło mi się że kiedy ich nie "pobudziłam do pracy" ciasto nie chciało rosnąć, stąd moja przezorność :) Serdecznie pozdrawiam.

asia white kitchen pisze...

Dzięki Antenko :) Pyszny był.

asia white kitchen pisze...

Ja również pozdrawiam :)

asia white kitchen pisze...

;)

Zapach chleba pisze...

Dobrze jest zrobić zaczyn z drożdży suszonych, gdy ciasto ma być z dodatkiem większej ilości cukru, tłuszczu, czy z dodatkami. Ten chleb ma akurat dużo sera i zaczyn jest jak najbardziej wskazany, moim zdaniem.
Trafiłam na Twój blog z przeglądarki, poszukując przepisu na chleb ze śliwkami. Nigdy chyba nie przestanę się dziwić, że odnajduję ciągle w sieci blogi, które jak Twój, są perełkami. Piękne zdjęcia, ciekawe przepisy, przejrzysta i elegancka oprawa.
Jeżeli spodoba Ci się idea, zapraszam do tworzenia zestawień http://zapachchleba.blogspot.com/p/na-zakwasie-i-na-drozdzach.html

asia white kitchen pisze...

Dziękuję Ci za miłe słowa. Co do tych drożdży, to czasem dobrze jest jak ktoś bezstronny potrafi powiedzieć to czego ja nie umiem wyrazić słowami. Dzięki ;) Jeśli chodzi o Twoją stronę to oczywiście chętnie będę do Ciebie zaglądać :) Pozdrawiam.

Zapach chleba pisze...

Asiu, oczywiście cieszę sie z każdych odwiedzin na blogu, jednak w inicjatywie tworzenia miesięcznych list z wypiekami "Na zakwasie i na drożdżach" chodzi o popularyzację idei wypieku chleba domowego poprzez prezentację pracy pasjonatów pieczenia chleba. Lista ma ułatwić dostęp w jednym miejscu w sieci do dużej ilości linków prowadzących do przepisów na pieczywo na blogach, forach i portalach społecznościowych. Zapraszam Cię do zgłoszenia swoich wypieków,jeżeli taka idea jest Ci bliska :)

asia white kitchen pisze...

Oczywiście że tak! Zupełnie nie wiem jak to się stało że wcześniej o tym nie wiedziałam. Cieszę się że są tacy ludzie. Jestem jak najbardziej za i chętnie będę uczestniczyć w tego typu inicjatywach. Najbardziej podoba mi się wspólne pieczenie chleba :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...