Placki z młodych ziemniaków, z młodą cebulką i suszonymi pomidorami, podane z wędzonym łososiem, kwaśną śmietaną, koperkiem i sola morską. Pyszne, proste i sycące.
Składniki:
ok 12 szt średnich ziemniaków
1 mała cebula
2 młode cebulki, lub szczypiorek
3-4 suszone pomidory z oliwy
2 duże jajka
125 g mąki pszennej
sól
pieprz
dodatkowo:
wędzony łosoś
kwaśna śmietana
odrobina koperku
Ziemniaki obierz (wiem to zbrodnia obierać młode ziemniaki, ale do placków mi się nie chciało skrobać) zetrzyj na drobnej tarce. Wersja dla leniwych - ziemniaki wrzuć do robota kuchennego wraz z cebulą i czosnkiem. Do startych ziemniaków wrzuć pokrojoną młodą cebulkę i suszone pomidorki. Dodaj jajka i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej i łyżką lub chochlą wlewaj porcje placuszków. Smaż na złoty kolor i odwróć na drugą stronę. Przełóż na ręcznik papierowy. Podawaj z łososiem i śmietanką oraz koperkiem.
Smacznego !
5 komentarzy:
pięknie podane:) musiały smakować bosko!
Rzeczywiście były przepyszne. Pozdrawiam serdecznie :)
Piękne te placuszki, świetne zdjęcia
A dziękuję :)
Genialne placuszki... Uwielbiam cebulowe, a do tego ukochane suszone pomidory, pycha ;)
Prześlij komentarz