Szybki obiad. Makaron może mieć inny kształt, albo grubość. Dynię można zamienić na słonecznik lub piniole. Jest pyszny i pożywny.
Makaron z brokułami, sosem śmietanowo -serowym i prażoną dynią
na 1 osobę
ok 70 g makaronu spaghetti
kilka różyczek brokuł
sos:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka (250 ml) mleka
2 łyżki śmietanki 18 %
2 małe łyżeczki musztardy może być dijon
1/2 szklanki startego na tarce sera dziugas lub parmezan + wiórki do oprószenia
szczypta soli
pieprz
na czubku noża gałka muszkatołowa
dodatkowo:
łyżka pestek dyni
odrobinka oleju
Makaron ugotuj w słonej wodzie tak jak na instrukcji opakowania. Do makaronu wrzuć brokuły i ugotuj wraz z makaronem.
sos:
Na patelni lub rondelku rozpuść masło dodaj mąkę i wymieszaj. Wlewaj stopniowo mleko cały czas mieszając. Dodaj musztardę, pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Na koniec wlej śmietanę i wsyp ser. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Gdy makaron i brokuły ugotują się odcedź i przełóż do sosu. Wymieszaj.
Na osobnej patelni rozgrzej olej i wrzuć pestki dyni. Zaczekaj aż lekko się zrumienią.
Na talerzu ułóż porcję makaronu i oprósz uprażoną dynią oraz wiórkami sera.
Smacznego !
2 komentarze:
Ta dynia mnie urzekła <3
moje smaki:) cudownie boski makaron bez dwóch zdań:D
Prześlij komentarz