17 lipca 2013

Pikantna zupa z soczewicy


Nie akceptuję kobiet w kapeluszu chyba że jest to młoda dziewczyna w glanach... i kapeluszu. 
Nie znoszę widoku śniadań ze słoika typu owsianka, chyba że to ogórki konserwowe.
Nie podoba mi się głęboki dekolt u kobiety, chyba że jest to diva operowa albo moja Mama.
Nie akceptuję dymu z papierosa, chyba że ktoś pali na scenie teatralnej.
Nie podoba mi się wytapirowana głowa, chyba że to głowa Amy Winehouse.
Nie znoszę gadatliwych bab, chyba że jest to moja Córka i opowiada mi książkę.
Nie lubię pikantnych potraw chyba że jest to pikantna zupa z soczewicy.

 

 Pikantna zupa z soczewicy

wg książki "Zdrowa Kuchnia" Gordona Ramsaya

Porcja dla 4 osób

275 g czerwonej soczewicy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojone drobno
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka garam masali
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

Soczewicę opłucz na durszlaku i odsącz z wody. W średnim garnku rozgrzej oliwę i wrzuć cebule oraz czosnek. Podsmażaj 4-6 minut aż się zeszkli. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj chwilę.
Wsyp soczewicę zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez 25-30 minut. Soczewica ma być miękka. Zupa będzie gęsta, dodaj więc bulion lub wodę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Połowę zupy przełóż do robota i zmiksuj, a następnie przelej z powrotem do garnka. W zupie powinny być widoczne ziarna soczewicy.
Podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu greckiego i zieleniną.



7 komentarzy:

Kamciss pisze...

Musiała smakować przepysznie :)

Antenka pisze...

z pewnością wspaniała!:)

Anna Maria Płachta pisze...

Bardzo lubię dania z soczewicą, chętnie wypróbuję w chłodniejszy dzień! :) Pozdrawiam.

krystyna pisze...

Zawsze lubię zasmakować nowości...pod warunkiem że nie są surowe.Śledzie są wyjątkiem.
Zupy z soczewicy jeszcze nie jadłam,ale w wykonaniu Asi mogła bym ją pochłonąć z zamkniętymi oczami.Tak trzymaj.

asia white kitchen pisze...

Zachęcam i również pozdrawiam :)

asia white kitchen pisze...

Kochana, musisz jeszcze pokonać dystans drogi do mnie do domu i zobaczysz jak smakuje taka zupa. Cmok :)

krystyna pisze...

Postaram się,przyniosę ci coś słodkiego ( nadaje się na boczki )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...