5 lipca 2013

Chleb pszenny codzienny i wędlina z domowym certyfikatem jakości


Wiem, że głównym bohaterem na tym zdjęciu jest schab a nie chleb, ale to celowy zabieg. I wiem że ten schab jest cholernie tłusty, ale prawda jest taka że w tej wędlinie jest mniej tłuszczu i chemii niż w każdej "najchudszej" wędlinie jaką kupicie w sklepie. Chuda polędwica, czy dietetyczne parówki, albo jakieś inne cuda nowoczesnej techniki masarskiej mają w sobie więcej tłuszczu niż się komuś śniło. Wędlina, na zdjęciu nie ma też grama peklowitu tylko sól kamienną. Taką wędlinę można przechowywać w lodówce tygodniami, a ona będzie cały czas jadalna i nie spleśnieje. Będzie lekko zasuszona, ale cały czas smaczna i zdrowa.  Już wkrótce opowiem Wam jak się robi taką wędlinę.

Pajda świeżego domowego chleba i domowa wędlina, to największy skarb współczesnych czasów. Dbamy o nasze domy, o nasze samochody, kupujemy nowoczesny sprzęt elektroniczny, kupujemy biżuterię, drogie zegarki, a nie dbamy o nasze zdrowie. Wędlina czy mięso, które jest dostępne na rynku chyba nie ma nic wspólnego z prawdziwym mięsem. Dziś można sobie kupić wszystko, ale nie można kupić prawdziwej wędliny bez trucizny i nie można też kupić sobie zdrowia.


Chleb pszenny codzienny
6 łyżek zakwasu żytniego - aktywnego
100 g mąki pszennej razowej typ 2000
300 g  mąki pszennej chlebowej
45 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli morskiej lub kamiennej
250 ml ciepłej wody

Drożdże wymieszaj z cukrem, przykryj i odstaw na 10 minut aż zaczną pracować. 
Do miski przesiej mąki, dodaj sól, wyrośnięte drożdże, wodę i zakwas. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj ok 8-10 minut. Ciasto złóż i przełóż do koszyka. Oprósz mąką. Odstaw przykryte w ciepłe miejsce na ok 90 - 120 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza. Przełóż chleb na blachę lub kamień. Natnij ostrym nożem. Piecz ok 10 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 190 stopni Celsjusza jeszcze ok 50 minut. Gotowy, upieczony chleb przełóż na metalową kratkę. Zaczekaj aż całkowicie wystygnie.
Smacznego !

2 komentarze:

Kuchnia bez chemii pisze...

Z niecierpliwością czekam na wędliny ;-)

asia white kitchen pisze...

Pozdrawiam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...