24 czerwca 2013

Leniwy obiad. Ratatuj.


Ratatuj kojarzy mi się głównie z rysunkowym filmem, o tak samo brzmiącym tytule, gdzie sprytny szczur Remy zwinnie i umiejętnie gotuje wspaniałe dania. Marzy o karierze kucharza i trafia do ekskluzywnej restauracji w Paryżu. Mój sposób na ratatuj może nie jest tak zachwycający jak w paryskich restauracjach, lecz zawartość składników i szybkość przygotowania tego dania bardzo mi odpowiada.


 Esencjonalne, warzywne z oliwą. Podane z makaronem w kształcie kluseczek gnocchi. Całość oprószona prażonym słonecznikiem.
Robię to danie bardzo szybko, wystarczy wcześniej wszystko sobie przygotować, pokroić i potem tylko wrzucić do jednego garnka lub na dużą patelnię.

Ratatuj z kluseczkami gnocchi i prażonym słonecznikiem.
Zacznij od przygotowania ratatuj

Składniki:
2 łyżki oliwy
1 cebula
kilka pieczarek
1 cukinia
1 mały bakłażan lub 1/2 większego
1 czerwona papryka
1 pomidor bez skórki
kilka suszonych pomidorów z oliwy
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Wszystkie składniki pokrój w kosteczkę. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, pieczarki, cukinię, bakłażan, paprykę, pomidora, suszone pomidory i rozgnieciony czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś ok 30 minut (od czasu do czasu mieszając).

W tym czasie ugotuj makaron (tyle ile chcesz na daną porcję) wg instrukcji na opakowaniu.

Garść słonecznika upraż na rozgrzanej oliwie lub masełku.

Gotowy makaron ułóż na talerzu z ratatuj, oprósz słonecznikiem i gotowe.

Smacznego !



Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...