Reasumując składniki podaję szczegółowo:
Z podanych wychodzi ok 20 szt.
2-3 szt ugotowanych ziemniaków
50 g sera feta
odrobina świeżego rozmarynu
świeży koperek
sól
pieprz
1 jajko
1 cebula pokrojona w kosteczkę i podsmażona na maśle lub oleju
1 puszka tuńczyka w oleju
1 czerstwa bułka rozmoczona w mleku
dodatkowo odrobina mąki (jeśli ciasto będzie za rzadkie)+ mąka lub bułka tarta do obtoczenia kotletów
Ziemniaki i ser rozgnieć widelcem. Dodaj jajko, śmietanę, zioła, przyprawy, cebulę, tuńczyk razem z olejem, bułkę rozmoczona w mleku i odciśniętą. Wszystko wymieszaj do połączenia składników. Jeśli będzie za rzadkie dodaj 2-3 łyżki mąki. Formuj małe płaskie kotleciki wielkości małej brzoskwini. Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu do złotego koloru. Można podawać z sosem czosnkowym lub jogurtowym.
Smacznego !
10 komentarzy:
uwielbiam tuńczyka, takie placuszki na pewno by mi posmakowały! :)
Hej, bardzo apetyczne te kotleciki. Rybne kojarzą mi się z jakimś dziwnym obiadem z zerówki, ale w tej wersji to zupełnie inny wymiar smaku.
Planuję właśnie zrobić podobne i mam nadzieję, że wreszcie się zmobilizuję i zrobię! :>
pysznie to wykombinowałaś!
Swietnie wykombinowane! I z resztek, wiec nic sie nie marnuje.
Czasem takie resztki są bardzo pożyteczne ;)
O tak często najlepsze przepisy powstają przypadkiem:)
No właśnie miałam to samo pisać Asiu, czasami resztki są najlepsze :)
Koniecznie muszę wypróbować;)
ślinka cieknie:) super pomysł!
Prześlij komentarz