22 maja 2013

Gratin dauphinois


Pamiętam z czasów dzieciństwa, jak mieszkaliśmy w typowym osiedlowym blokowisku. Wieczorem unosiła się woń rozgrzanego asfaltu i betonu zmieszanego z zapachem bzu i maciejki. Wszystkie okna były otwarte, kiedy sąsiad zaglądał do sąsiada przez okno, nie trzeba było mieć w domu zegarka, bo dźwięk dziennika telewizyjnego przewalał się przez wszystkie mieszkania i gwizd czajników kiedy ktoś robił kolację. Szczerze mówiąc lubiłam te odgłosy i ten czas. Miało to swój urokliwy klimat.
Kiedy było już ciepło to oznaczało że w warzywniaku na "dole" pojawią się pierwsze pomidory i młode ziemniaki, na które czekałam cały rok.
Pomidory kosztowały tyle co przysłowiowa sztabka złota. Mama kupowała je na sztuki. Jeden pomidor musiał starczyć na naszą trójkę. Smak tamtej kanapki, która składała się z plasterka pomidora położonego na kromce chleba ze sklepu "Społem" i świeżego masła zdobytego w długiej pięciogodzinnej kolejce w "Supersamie" posolonego i z odrobiną cebuli jest nieporównywalny z niczym dzisiejszym.
Był jeszcze jeden smak lata, to były młode ziemniaki z koperkiem i zsiadłym mlekiem.



Gratin dauphinois czyli ziemniaki zapiekane w śmietanie. Tak mi się przypomniała ta potrawka, kiedy zobaczyłam ją w książce Rachel Khoo. Pomyślałam że to fajny pomysł na ziemniaki bo trochę mi przypominają tamten właśnie czas z dzieciństwa.

Przepis lekko zmodyfikowałam bo dodałam ser pleśniowy niebieski i tymianek. Ziemniaki są pieczone w naczyniu żaroodpornym. Więc jest to rodzaj zapiekanki.

Składniki:
1 kg ziemniaków
300 ml mleka
300 ml kremówki
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki miękkiego masła
kawałek sera pleśniowego niebieskiego np: Lazur
koperek lub natka pietruszki

Wykonanie:
Obierz ziemniaki i pokrój w 3 mm plasterki. Wrzuć do garnka , zalej mlekiem i śmietanką. Dopraw gałka muszkatołową, musztardą i solą. Gotuj na wolnym ogniu ok 10 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Przetnij ząbek czosnku i posmaruj nim naczynie w którym będziesz piec ziemniaki. Posmaruj masłem dno i brzegi naczynia. Przełóż do niego ziemniaki równomiernie je rozkładając. Pokrusz na ziemniakach kawałkami sera. Piecz aż zaczną się rumienić a na powierzchni ukażą się bąble - 30-40 minut. Podawaj gorące z tymiankiem lub/i z posiekanym koperkiem lub pietruszką.

Smacznego !

1 komentarz:

lubię dobre pisze...

Czytając ten wpis przypomniało mi się moje dzieciństwo w blokowisku. Tęsknię za tamtym czasem.
Letnie wieczory w największym pokoju były najpiękniejsze. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...