21 maja 2013

Tarta Tatin z rabarbarem i bazylią


O Tarcie Tatin pisałam kiedyś tutaj. Odwrócona tarta, którą tak naprawdę możemy zrobić z różnymi owocami. Powoli nadchodzi czas na tarty, bo zaczyna się sezon na świeże owoce. Więc nastrajam się na tarty bo różne pomysły chodzą mi po głowie.  Tą, którą chcę Wam pokazać upiekłam na patelni żeliwnej. Ale można oczywiście zastąpić patelnię formą do tart, czy zwykłą tortownicą. Tarty są bardzo wdzięczne, ponieważ są proste i szybkie w wykonaniu. Wystarczy zagnieść kruche ciasto, albo kupić gotowe francuskie, trochę owoców i gotowe !


Tarta Tatin z karmelizowanymi jabłkami, rabarbarem i bazylią

Składniki:

 ciasto:
180 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
100 g zimnego masła

nadzienie:
2 jabłka Złota Delicja, szara Reneta lub inne dość twarde jabłko
3-4 łodygi rabarbaru
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
garść bazylii

Z podanych składników na ciasto zagnieć jednolitą masę i uformuj kulę. Zawiń w folię i schowaj do lodówki.
W tym czasie zrób nadzienie: jabłka obierz ze skórki i pokrój w ósemki lub ćwiartki. Rabarbar umyj i pokrój w 1-2 cm kawałki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
Na patelni (tej na której będziesz piec ciasto) rozpuść miód i masło, wrzuć bazylię i jabłka. Obtocz jabłka w karmelu i chwilkę podsmażaj, niezbyt długo, aby owoce się nie rozleciały. Jabłka muszą się lekko zrumienić. Na koniec dodaj rabarbar, wymieszaj i wyłącz ogień.
Wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj na blacie oprószonym mąką na 5 mm grubości placek. Przykryj ciastem owoce i wstaw patelnie do piekarnika. Piecz ok 40 minut do czasu aż ciasto będzie zrumienione i chrupiące. Po upieczeniu zawiń rączkę patelni w ściereczkę i delikatnie wyciągnij patelnię z piekarnika. Zaczekaj aż wystygnie. Delikatnie ostrym nożem oddziel brzegi ciasta od ścianek patelni. Połóż na patelni duży okrągły talerz i odwróć patelnię do góry dnem, tak aby owoce były na górze a ciasto na dnie talerza.
Tartę można podawać z lodami, bitą śmietaną lub jogurtem greckim.

Smacznego !


3 komentarze:

Kulinarny Zenit pisze...

Super pomysł z tą patelnią :) Tarta wygląda bardzo ciekawie! Z wielką przyjemnością wypróbuję patelniową tartę :)

Antenka pisze...

cudny wygląd tarty, bajka:D! i świetny pomysł z patelnią hehe:)

Kamciss pisze...

Jeszcze nigdy nie jadłam. Musiała być pyszna bo wygląda obłędnie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...