Jednak w dalszym ciągu wciąż brakuje nam czasu. Może to wynika z tego że współczesne kobiety po prostu pracują zawodowo tak jak mężczyźni i gdy przychodzą do domu po 9 godzinach pracy nie kładą się na kanapie przed tv tylko robią te wszystkie rzeczy, które przecież same się nie zrobią.
Bardzo często jest tak że nie mam czasu na ugotowanie prawdziwego obiadu. Gdy wracam z pracy do domu, to po prostu mi się już nic nie chce. Wtedy wybawicielem jest oczywiście makaron, który jest rewelacyjny bo szybki, bo pożywny i można go podawać na milion sposobów.
Tagliatelle z boczkiem i pistacjami
150 g makaronu tagliatelle lub innego ulubionego
100 g wędzonego boczku dobrej jakości cieniutko pokrojonego w kostkę lub paski
1 mała cebula
kilka pomidorków cherry
sól
świeżo zmielony pieprz
świeża bazylia
1 lub dwa ząbki czosnku
chlust białego wytrawnego wina
kilka kropel tabasco (opcjonalnie)
kilka orzeszków pistacjowych
parmezan
W słonej wodzie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W między czasie zrób sos: na rozgrzanej patelni podsmaż boczek z cebulą, dolej wino i 3-4 łyżki wody w której gotuje się makaron. Ona zagęści sos. Na końcu wrzuć rozgnieciony czosnek, bazylię i pomidory. Dopraw solą, pieprzem i tabasco.
Do gotowego sosu wrzuć ugotowany makaron (nie odcedzaj go, można go przełożyć wprost z garnka na patelnię z sosem). Wymieszaj wszystko do połączenia składników. Niech się jeszcze podsmaży kilka sekund. Gotowy makaron podawaj z pokruszonymi pistacjami, plasterkami parmezanu oraz świeżymi listkami bazylii.
Smacznego !
1 komentarz:
Przepięknie podane :) Trudno sobie wyobrazić, by mogło nie być równie pyszne, co apetycznie wyglądające :)
Prześlij komentarz