17 kwietnia 2013

Kurczak z kapustą pekińską i boczniakami


Propozycja na sycący, pyszny obiad.  Aromatyczny kurczak, podany na duszonej kapuście pekińskiej z boczniakami i boczkiem. 


Kurczak z kapustą pekińską i boczniakami
2 piersi z kurczaka
2 udka z kurczaka
3 średniej wielkości cebule
1/2 cytryny
3 ząbki czosnku
sól 
świeżo zmielony pieprz
szczypta papryczki chilli
szczypta suszonego lub kilka liści świeżego lubczyku
świeży rozmaryn
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy (Dijon lub innej)
2 łyżki oliwy
2 liście laurowe
2 ziela angielskie

Mięso dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Zrób marynatę: 
sok z cytryny, oliwa, miód, musztarda, sól, pieprz, lubczyk, chilli, rozmaryn i rozgnieciony czosnek, wymieszaj dokładnie i posmaruj mięso.
Wstaw do lodówki na minimum 1-12 godzin (można to zrobić dzień wcześniej).
Tak zamarynowane mięso ułóż w brytfance, w której będziesz je piec. Wrzuć również cebulę pokrojoną na grube kawałki, resztę cytryny wraz ze skórką,  liście laurowe i ziele angielskie.
Przykryj mięso pokrywką lub folią aluminiową i piecz w temperaturze 150 stopni Celsjusza ok 2 godzin.
Mięso można podać z kapustą pekińską i boczniakami. Przepis znajdziecie TUTAJ KLIK



2 komentarze:

ladylaura. pisze...

Wspaniale wyglada.

Kulinarny Zenit pisze...

Uwielbiamy takie dania. Aromatyczne, pachnie nimi w całym mieszkaniu, a nawet na klatce schodowej, rozpływają się w ustach... Boczniaki już są również w naszej lodówce i brzuszku :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...