Propozycja na sycący, pyszny obiad. Aromatyczny kurczak, podany na duszonej kapuście pekińskiej z boczniakami i boczkiem.
Kurczak z kapustą pekińską i boczniakami
2 piersi z kurczaka
2 udka z kurczaka
3 średniej wielkości cebule
1/2 cytryny
3 ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
szczypta papryczki chilli
szczypta suszonego lub kilka liści świeżego lubczyku
świeży rozmaryn
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy (Dijon lub innej)
2 łyżki oliwy
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
Mięso dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Zrób marynatę:
sok z cytryny, oliwa, miód, musztarda, sól, pieprz, lubczyk, chilli, rozmaryn i rozgnieciony czosnek, wymieszaj dokładnie i posmaruj mięso.
Wstaw do lodówki na minimum 1-12 godzin (można to zrobić dzień wcześniej).
Tak zamarynowane mięso ułóż w brytfance, w której będziesz je piec. Wrzuć również cebulę pokrojoną na grube kawałki, resztę cytryny wraz ze skórką, liście laurowe i ziele angielskie.
Przykryj mięso pokrywką lub folią aluminiową i piecz w temperaturze 150 stopni Celsjusza ok 2 godzin.
Mięso można podać z kapustą pekińską i boczniakami. Przepis znajdziecie TUTAJ KLIK
2 komentarze:
Wspaniale wyglada.
Uwielbiamy takie dania. Aromatyczne, pachnie nimi w całym mieszkaniu, a nawet na klatce schodowej, rozpływają się w ustach... Boczniaki już są również w naszej lodówce i brzuszku :)
Prześlij komentarz