Na niedzielne śniadanie proponuję bliny z bananami i truskawkami. Truskawki można zastąpić innymi owocami.
Składniki:
1 jajo
3/4 szklanki mleka - czyli jakieś 180 ml
4 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 banany
kilka truskawek
jogurt grecki lub kwaśna śmietana (opcjonalnie)
cukier puder do posypania
syrop klonowy lub miód
olej do smażenia - można zastąpić masłem lub smalcem.
Oddziel białko od żółtka. W miseczce wymieszaj starannie (tak aby nie było grudek) mąkę, żółtko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mleko i jeden rozgnieciony banan. W osobnej misce ubij białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białko połącz delikatnie z ciastem naleśnikowym. Na patelni rozgrzej tłuszcz a następnie kładź dużą łyżką porcje ciasta. Po usmażeniu jednej strony odwróć placek na drugą. Usmażone bliny układaj na papierowym ręczniku. Podawaj z łyżką jogurtu, pokrojonym bananem i truskawkami lub innymi owocami. Oprósz cukrem pudrem i polej syropem.
Smacznego :) !
5 komentarzy:
też kocham niedzielne śniadania :)
pysznie podane!
Ile bym dała dzisiaj za takie śniadanko :)
Uwielbiam niedzielne śniadania za sielskość i spokój. To jedyny dzień w tygodniu kiedy nigdzie nam się nie śpieszy i z przyjemnością rozkoszujemy się swoim towarzystwem :)
Jak kolorowo i słodko, cudownie :)
Cudne bliny. Też staram się celebrować weekendowe śniadania :)
Prześlij komentarz