28 stycznia 2013

Najłatwiejsza babka drożdżowa i francuskie tosty


 Kiedy usłyszałam ten przepis nie wierzyłam. Kiedy go zapisałam, nie wierzyłam. Kiedy B opowiedziała mi o tej babce, pomyślałam "kobieta nie wie co mówi". Wiem też, że B jest nie tylko matką piątki cudownych, inteligentnych i najpiękniejszych dzieci jakie świat widział (nie licząc mojego ), jest też wspaniałą gospodynią i mega kucharką ! Więc... druga moja myśl "muszę jej uwierzyć na słowo" i dobrze że uwierzyłam, bo sama sprawdziłam. B mówiła prawdę. 
A zatem, wszystkie składniki wrzucasz do jednej miski (nie mieszasz) odstawiasz na 4 godziny. Mieszasz i przekładasz na blachę. Pieczesz i tadaaam gotowe.
Potem kiedy babka ma już kilka dni i jest trochę czerstwa można ją wykorzystać na przepyszne francuskie tosty z konfiturami lub miodem.
Chcecie przepis ? :)


Składniki - blacha 33cm x 26 cm
100 g drożdży
1 szklanka cukru
4 jajka
1 szklanka oleju
200 ml mleka
1 cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią )
5 szklanek mąki (dałam 6 szklanek ponieważ ciasto było za rzadkie)
garść rodzynek

kruszonka
120 g masła
100 g cukru
100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania
Drożdże wymieszaj z odrobiną cukru i odrobiną ciepłego mleka lub wody.  Składniki w kolejności jak podałam wyżej (oprócz kruszonki i rodzynek ) wrzuć do wysokiej miski (nie mieszaj). Odstaw na 4 godziny.
Po 4 godzinach dodaj rodzynki i wymieszaj. Przełóż na blachę wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Zrób kruszonkę: wszystkie składniki wymieszaj ręką i posyp niedbale ciasto. 
Piecz babkę w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza 60-70 minut.


Francuskie tosty.
 Podawałam już kiedyś jak się robi podobne takie tosty z dżemem truskawkowym TUTAJ

Babkę drożdżową lub inne czerstwe pieczywo pokrój na grube kromki. W osobnej misce wymieszaj jajko z mlekiem. Zamocz każdą kromkę w mleku z jajkiem i smaż na maśle lub oleju ok. minuty z każdej strony. Przełóż na ręcznik papierowy i podawaj z cukrem pudrem, dżemem, miodem, nutellą lub owocami. 
Smacznego!



12 komentarzy:

Magda pisze...

JA też nie wierzę....Co za genialne ciasto! Zapisuję:)

asia white kitchen pisze...

Magda, gdyby to nie była prawda nigdy bym tu nie napisała o ty cieście :) Jest świetne, ładnie wyrośnięte i długo się przechowuje.

La Lolla pisze...

o rany, rany, zapisuję przepis;)

Gosia pisze...

Pyszna babeczka. Od pewnego czasu przymierzam się do ciasta drożdżowego, więc to pewnie kolejny argument za jego zrobieniem :)

Antenka pisze...

i tościki i babeczka pychota:)najlepsze śniadanie:)

Karmel-itka pisze...

aaaaaa...! ja chcę kawałek.. ja chcę cały talerz!

Moja Manufaktura Smaku Lifestyle/Home pisze...

IDEALNE :) PROSZE KAWALEK :)

asia white kitchen pisze...

Bardzo proszę :) Smacznego

Anonimowy pisze...

Witaj Asiu,
a jak smakowo w porównaniu do ciasta przegotowanego metodą tradycyjną (z wyrabianiem)? Ania

asia white kitchen pisze...

Aniu musisz spróbować:-)

Marta pisze...

ależ Ty to wszystko pięknie podajesz!
pysznie, pysznie i jeszcze raz pysznie :)

Anna Wlezień pisze...

Przepiękne zdjęcia ...
wiem , że brzmi to dziwnie , ale nigdy nie jadłam francuskich tostów ... muszę to niezwłocznie nadrobić :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...