Śledzie wigilijne (robił Hubert, fociła Asia)
10 filetów śledziowych
4 średnie cebule pokrojone w drobną kosteczkę
2 łyżki miodu
Odrobina musztardy najlepiej Dijon
świeżo zmielony pieprz
sok z jednej cytryny
1,5 szklanki oleju z pestek winogron
Śledzie wymoczyć, osuszyć, posmarować miodem, oprószyć pieprzem. Posmarować cienką warstwą musztardy. Pokroić na mniejsze kęski i układać warstwami: śledzie, cebula, sok z cytryny. I tak do wyczerpania składników. Na koniec zalać olejem, aby przykrył wierzchnią warstwę śledzi.
Pierogi wigilijne II z kapustą i grzybami
Pierwszą wersję pierogów wigilijnych z kaszą gryczaną pokazywałam tutaj
Składniki na te dzisiejsze
Ciasto
800 g mąki pszennej
1,5 szklanki bardzo ciepłego mleka
100 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i wyrabiaj ciasto aż będzie połączone i miękkie. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 10-15 minut. Folia spowoduje że ciasto będzie sprężyste i bardziej miękkie.
Farsz
400 g kapusty kiszonej
10 g suszonych grzybów
100 g masła
1 czerwona cebula
sól, pieprz
szczypta tymianku
Kapustę wypłucz w wodzie i ugotuj do miękkości. Grzyby wymocz i ugotuj w słonej wodzie. Następnie pokrój na drobno (nie wylewaj wody z grzybów) Ugotowaną kapustę odcedź na sitku i pokrój. Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulę i wrzuć kapustę, oraz grzyby. Wlej też wywar z grzybów (przecedzony przez sitko). Dopraw solidnie solą, pieprzem oraz tymiankiem. Duś wszystko ok 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj szklanką kółka. Układaj małą łyżeczką farsz ( najlepiej jak jest zimny) i zlepiaj pierogi. Gotuj w słonej wodzie z odrobiną masła. Pierogi musza wypłynąć na powierzchnie, wtedy są ugotowane.
Ciasto miodowo orzechowe z kremem budyniowym
400 g mąki
150 g masła
150 g cukru
3 łyżki miodu
2 jajka
2 łyżeczki sody
Składniki na ciasto wymieszaj, zagnieć i schowaj do lodówki.
Warstwa orzechowa
250 g orzechów włoskich ( ja pomieszałam włoskie, laskowe i migdały)
100 g masła
200 g cukru
W rondelku rozpuść masło z miodem i cukrem, dodaj posiekane orzechy.
Krem
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1,5 szklanki mleka
100 g masła
3 łyżki cukru
Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją. Odstaw do wystygnięcia. Chłodny budyń zmiksuj z masłem i cukrem na gładki krem.
Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną część rozwałkuj i przełóż na na blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm. Piecz ok. 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Drugą część ciasta ułóż w takiej samej blaszce i połóż na nim warstwę orzechową. Piecz 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Po upieczeniu zaczekaj aż ciasto przestygnie. Na warstwę bez orzechów połóż krem a na nim warstwę ciasta z orzechami. Ciasto jest najlepsze po kilku godzinach chłodzenia.
Smacznego :)
Orzechowiec, jak również inne ciasta świąteczne możecie znaleźć tutaj
2 komentarze:
Porywam kawałeczek ciasta :)
Proszę uprzejmie :)
Prześlij komentarz