Krem pieczarkowo brokułowy pod serową skorupką, to alternatywa dla klasycznych zup. Jest coraz chłodniej i nasze organizmy są coraz mocniej narażone na różne wirusy czy bakterie. Jesienią powinniśmy jeść więcej zup. Wspaniale rozgrzewają, są sycące i zdrowe. Zatem zachęcam. Gotujcie zupy :)
Kilka pieczarek
1 brokuł podzielony na różyczki
1 marchewka
1 pietruszka
2 ziemniaki
1 cebula
sól
pieprz
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
100 g masła
500 ml bulionu drobiowego
100 g żółtego sera
Wszystkie składniki pokrój na drobne kawałki i podsmażaj na maśle. Dolej bulion, dopraw przyprawami i przykryj pokrywką. Gotuj na małym ogniu ok 20 minut aż wszystko zmięknie.
Wszystko zmiksuj blenderem na krem. Przełóż gotowy krem do kokilek i oprósz obficie startym serem. Kokilki ustaw w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą i wstaw do piekarnika na ok 20-30 minut. Piecz w Temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Torcik Vincenzo.
Zapraszam na pyszny torcik Vincenzo tutaj to troszkę zmieniona wersja tiramisu.
5 komentarzy:
Bardzo apetyczna, szczególnie ten kożuszek serowy :-D
Własnie to było najlepsze z tej zupy ;)
serowa skorupka, brzmi kusząco :)
mmm, smacznie wygląda aż mam ochotę na gotowanie :D
Uwielbiam brokuły, więc z pewnością wypróbuję taką niecodzienną wersję zupy :)
Prześlij komentarz