27 listopada 2012

Papardelle z pulpecikami w sosie pomidorowym


Pappardelle domowej roboty i pulpeciki wołowo - wieprzowe z pysznym sosem pomidorowym.
 Bardzo syta propozycja obiadowa. Makaron można kupić, ale pulpeciki najlepsze są domowe.
 Staram się nie kupować mielonego mięsa, chyba że ktoś go zmieli przy mnie.

image

Źródło przepisu pochodzi z książki Nigelli Lawson " Nigella gryzie". To moja pierwsza książka Nigelli i szczerze mówiąc przerobiłam ją prawie całą. Wszystkie przepisy, które wypróbowałam z tej właśnie książki nie zawiodły mnie. Zawsze kiedy gotuję z Nigellą wszystko mi wychodzi w przeciwieństwie do innych słynnych kucharzy. Nigella jest dla mnie królową (no może nie taką jak moja Babcia).

***
Pulpeciki
Podaję proporcję na ok 70 pulpecików, można je oczywiście dostosować do swoich potrzeb.
250 g mięsa wołowego-najlepiej polędwicy
250 g mięsa wieprzowego-może być karkówka lub szynka
2 ząbki czosnku
2 łyżki semoliny lub kaszki manny (może być też zmielona bułka)
sól
pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
2 jajka

Zmielone mięso połącz z kaszką manną rozgniecionym czosnkiem, przyprawami i jajkami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj małe kulki wielkości włoskiego orzecha. Układaj je na folii spożywczej.

Sos
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonego oregano
700 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
250 ml bulionu lub wody
200 ml mleka
sól pieprz
świeża bazylia
parmezan

Cebulę i czosnek zmiel w blenderze lub drobno pokrój. Podsmaż na oliwie z masłem. Dodaj passatę, bulion i mleko. Dopraw do smaku przyprawami. Kiedy sos będzie gorący wrzucaj pulpeciki. Dopóki pulpety nie zmienią swojego koloru z różowego na szary nie mieszaj ich bo się rozlecą. Po kilku minutach częściowo przykryj garnek i na małym ogniu gotuj ok 20-30 minut. Pod koniec gotowania dopraw jeszcze do smaku.

W między czasie ugotuj makaron.


Makaron
Jeśli masz ochotę zrobić makaron ale nie wiesz jak zajrzyj tutaj. Możesz potem pokroić go w szerokie paski i będzie pappardelle. Ugotuj makaron w słonej wodzie.


 Makaron, pulpeciki i sos podawaj ze świeżą bazylią i parmezanem.

Smacznego!


4 komentarze:

adams pisze...

Witam serdecznie . Chciałbym zgłosic ten blog do zabawy LIEBSTER BLOG AWARD. Szczegóły po adresem : http://italiawgebie.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html

Gabi pisze...

Witam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy :)

Marta pisze...

przepysznie to wygląda! jeszczeparmezan i bazylia, boski obiad



Łucja pisze...

danie wygląda wspaniale :) z przyjemnością skorzystam z przepisu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...