makaron w czystej postaci |
Można oczywiście kupić w sklepie dowolny kształt, ale ten domowy jest nie zastąpiony i smakuje zupełnie inaczej niż ten ze sklepu.
Najstarszy makaron znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i 20 cali długości. Znaleziono go w wiosce z okresu neolitu nad brzegami Żółtej Rzeki. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy sprowadził go znany wenecki podróżnik, Marco Polo. Jest to jednak tylko legenda, bowiem już tysiąc lat wcześniej, w II wieku naszej ery, rzymski badacz Galen wspomniał o tego typu potrawie, natomiast Muhammad al-Idrisi udokumentował istnienie suszonego makaronu (takiego, jak współczesny) w południowych Włoszech, na Sycylii i w Trabii ok. XII wieku, czyli jeszcze przed
narodzinami Marco Polo.
Do zrobienia makaronu potrzebne nam będą:
narodzinami Marco Polo.
Do zrobienia makaronu potrzebne nam będą:
½ kg mąki
2 jajka
½ łyżeczki soli
150 ml ciepłego mleka
dwie łyżki roztopionego masła
oto jak zrobić:
do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka, mleko i masło
wszystko mieszamy, jeżeli ciasto ma rzadką konsystencję -dodajemy mąkę, jeżeli jest za gęsta i robi się twarda dodajemy ciepłą wodę lub ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto.
-sztuczka- jeżeli ciasto jest twarde przykrywamy szczelnie naczyniem lub owijamy folią spożywczą , po paru minutach będzie miękkie i elastyczne.
Rozwałkowujemy ciasto i posypujemy mąką. Układamy rozwałkowane ciasto w suchym miejscu najlepiej na czystej lnianej ściereczce rozłożonej na stole. Kiedy ciasto podeschnie kroimy na dowolne kształty .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz