Bardzo syta propozycja obiadowa. Makaron można kupić, ale pulpeciki najlepsze są domowe.
Staram się nie kupować mielonego mięsa, chyba że ktoś go zmieli przy mnie.
***
PulpecikiPodaję proporcję na ok 70 pulpecików, można je oczywiście dostosować do swoich potrzeb.
250 g mięsa wołowego-najlepiej polędwicy
250 g mięsa wieprzowego-może być karkówka lub szynka
2 ząbki czosnku
2 łyżki semoliny lub kaszki manny (może być też zmielona bułka)
sól
pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
2 jajka
Zmielone mięso połącz z kaszką manną rozgniecionym czosnkiem, przyprawami i jajkami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj małe kulki wielkości włoskiego orzecha. Układaj je na folii spożywczej.
Sos
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonego oregano
700 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
250 ml bulionu lub wody
200 ml mleka
sól pieprz
świeża bazylia
parmezan
Cebulę i czosnek zmiel w blenderze lub drobno pokrój. Podsmaż na oliwie z masłem. Dodaj passatę, bulion i mleko. Dopraw do smaku przyprawami. Kiedy sos będzie gorący wrzucaj pulpeciki. Dopóki pulpety nie zmienią swojego koloru z różowego na szary nie mieszaj ich bo się rozlecą. Po kilku minutach częściowo przykryj garnek i na małym ogniu gotuj ok 20-30 minut. Pod koniec gotowania dopraw jeszcze do smaku.
W między czasie ugotuj makaron.
Makaron
Jeśli masz ochotę zrobić makaron ale nie wiesz jak zajrzyj tutaj. Możesz potem pokroić go w szerokie paski i będzie pappardelle. Ugotuj makaron w słonej wodzie.
Makaron, pulpeciki i sos podawaj ze świeżą bazylią i parmezanem.
Smacznego!
4 komentarze:
Witam serdecznie . Chciałbym zgłosic ten blog do zabawy LIEBSTER BLOG AWARD. Szczegóły po adresem : http://italiawgebie.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html
Witam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy :)
przepysznie to wygląda! jeszczeparmezan i bazylia, boski obiad
danie wygląda wspaniale :) z przyjemnością skorzystam z przepisu :)
Prześlij komentarz