10 listopada 2012

Chleb z pietruszkowym pesto na zakwasie


Składniki:
300 ml aktywnego zakwasy żytniego przepis tutaj
200 g mąki pszennej razowej typ 2000
400 g mąki pszennej typ 500
400 ml wody przegotowanej lub filtrowanej
garść słonecznika
1 łyżka oliwy
1 łyżka soli morskiej


dodatkowo składniki na pesto pietruszkowe
garść zielonej pietruszki
garść orzeszków piniowych (można zastąpić innymi np: laskowymi lub migdałami)
3 łyżki oliwy z oliwek
kawałek (wielkości małej śliwki) sera parmezan
sól



Sposób przygotowania
Pesto
Przy użyciu blendera zmiksuj wszystkie składniki na gładką pastę.

Chleb
Mąki przesiej przez sito, połącz z pozostałymi składnikami i pesto. Wszystko wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodaj mąkę. Foremkę wysmaruj olejem i obsyp obficie mąką lub otrębami. Wlej ciasto do foremki. Zwilż wierzch ciasta wilgotną ręką. Obsyp mąką. Wstaw do piekarnika i włącz temperaturę 40-50 stopni Celsjusza. Opcja w piekarniku góra i dół. Zostaw chleb w tej temperaturze na ok 2 godziny. Jeżeli zobaczysz że urósł, możesz podkręcić temperaturę w piekarniku do 250-260 stopni Celsjusza. Piecz w tej temp. ok 15 minut. Potem zmniejsz na 200 stopni i piecz jeszcze ok 50-60 minut. Po upieczeniu, wyciągnij chleb z foremki i wystudź na metalowej kratce.
Smacznego !


Zapraszam na inne moje chleby i bułeczki tutaj klik

8 komentarzy:

Urszula - Proste potrawy pisze...

Wypróbuje, bo uwielbiam piec chleb, ale spróbuje upiec w automacie :)

asia white kitchen pisze...

Nigdy nie piekłam w automacie, ale moja Mama kiedyś to robiła. Tylko że ja wtedy nie miałam o tym jeszcze bladego pojęcia. Napisz jak Ci wyszedł z tego automatu, bo jestem ciekawa :)

Zielaczek pisze...

Jutro biorę się za robienie zakwasu :)

Unknown pisze...

Świetny chleb! właśnie jestem na etapie szukania przepisu, na chlebek i Twój na pewno zrobię, tylko nie wiem czy jutro czy w inny dzień, ale wygląda rewelacyjnie|!

Dominika & Wika pisze...

Lubię pietruszkowe pesto : ) W sumie, wszytko co pietruszkowe : )

asia white kitchen pisze...

Zielaczek, cieszę się i pozdrawiam.

asia white kitchen pisze...

Beatrice- powodzenia, napisz jak Ci wyszedł. Pesto pietruszkowe jest tu minimalnie wyczuwalne, nie jest to dominujący smak jednak chleb jest lekko "złamany" pietruszką i parmezanem.

asia white kitchen pisze...

Weroniko :) Witaj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...