-Tatuś, Tatuś, co jesz ?
-a to spróbuj
-nie chce... no ale co masz ?
-a coś dobrego
-ale co ?
- ...
-ładnie pachnie
-chleb i słoninę
-łeee, to nie chce
-nie to nie
-no dobra, to chce
-no to proszę...
-o rany, ale to dobre...
I tak spróbowałam pierwszy raz wędzoną słoninę z chlebem. Byłam wtedy małą dziewczynką.
Chciałam Wam dzisiaj pokazać jak można zrobić smalec, który ma różne dodatki i smaki. Kilka przepisów jest z książki " Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej Przekąski czyli sałatki, pasztety, galarety i nie tylko" Hanny Szymanderskiej. A kilka wymyśliłam sobie na potrzeby mojej rodziny.
Pani Hanna Szymanderska to niekwestionowany autorytet w dziedzinie kuchni tradycyjnej i regionalnej. Jest autorką kilku tysięcy przepisów i kilkudziesięciu książek. Widziałam też kilka programów z jej udziałem.
Nie mam zamiaru zaprzestać na smalcu z tej książki, bo jest tu naprawdę kilka świetnych przepisów: galaretka z nóżek cielęcych, karp w galarecie, imbirowe śledzie w orzechach, pasztet z kaczki w cieście, sałatki, indyk w pomarańczowym auszpiku i mnóstwo innych wspaniałych przystawek.
Smalec pikantny
500 g słoniny
150 g wędzonego boczku
150 g pieczarek
1 cebula
1 łyżeczka suszonego cząbru
sól i pieprz
Do wysokiego rondelka wrzuć pokrojoną lub zmieloną słoninę. Mocno rozgrzej i wymieszaj. Dodaj pokrojony boczek i smaż aż wytopią się skwarki. Umyte i osuszone kapelusze pieczarek i cebulę posiekaj. Dodaj do stopionej słoniny i boczku. Dopraw przyprawami. Wymieszaj i chwile podsmaż. Przelej do miseczki. Odstaw do zastygnięcia.
Smalec delikatny
500 g słoniny
1 cebula
1 winne jabłko
1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
1 łyżka tymianku
sól
Do wysokiego rondelka wrzuć pokrojoną lub zmieloną słoninę. Mocno rozgrzej i wymieszaj. Dodaj drobno posiekana cebulę i starte (ja pokroiłam na drobną kostkę) jabłko. Na koniec wrzuć posiekane orzechy i przyprawy. Wymieszaj i chwile podsmaż. Przelej do miseczki. Odstaw do zastygnięcia.
Smalec Krzysztofa
5-6 suszonych śliwek bez pestek
1 niewielka cebula
500 g słoniny
1/2 łyżeczki suszonego estragonu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka pestek słonecznika
po szczypcie soli i pieprzu
Umyj śliwki i wymocz w wodzie. Osusz i pokrój na plasterki. Cebule zetrzyj na tarce ( ja pokroiłam w kostkę) . Do wysokiego rondelka wrzuć pokrojoną lub zmieloną słoninę. Mocno rozgrzej i wymieszaj. Dodaj cebulę, śliwki, zioła, grubo posiekane pestki słonecznika, wymieszaj. Chwilę podsmażaj i dopraw sola i pieprzem. Przelej do miseczki. Odstaw do zastygnięcia.
Smalec Urszuli
1 winne jabłko
300 g słoniny
150 g chudego wędzonego boczku
1 mała główka czosnku
1 łyżka majeranku
szczypta soli
Jabłko obierz, przepuść przez maszynkę (ja pokroiłam w kostkę). Pokrojoną lub zmieloną słoninę wrzuć do rondelka, podgrzej, dodaj boczek, i jabłko. Obrany czosnek pokrój w niezbyt małe kawałki i dodaj do gotującego się smalcu, wymieszaj. Gdy czosnek nabierze złotego koloru, dodaj majeranek i sól, ponownie wymieszaj. Przelej do miseczki. Odstaw do zastygnięcia.
Smalec domowy
500 g słoniny
kilka suszonych śliwek
100 g dobrej jakości kiełbasy
2 suszone pomidorki z oliwy
1 mała cebula
1 łyżeczka suszonego cząbru
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól morska
pieprz
Pokrojoną lub zmieloną słoninę wrzuć do rondelka, podgrzej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodawaj pokrojone, śliwki, kiełbasę (pokrojoną w plasterki), pomidorki, zioła i przyprawy. Wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę. Przelej do miseczki. Odstaw do zastygnięcia.
Smacznego !
2 komentarze:
ja poproszę smalec Krzysztofa.
Domowy smalec jest pyszny. z dodatkiem kiszonego ogórka i z chrupiącym chlebem - rewelacja!
Prześlij komentarz