11 stycznia 2015

Flan gruszkowy


To jedno z najprostszych ciast jakie można przygotować w domu. Kiedyś robiłam flan jabłkowy wg Magdy Gessler. To jest w zasadzie to samo tylko z gruszkami. Bardzo polecam osobom, które nie mają cierpliwości ani talentu do pieczenia ciast. Wystarczy tylko wymieszać składniki i dodać owoce :)

Flan gruszkowy

Składniki na ciasto:
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki oleju (użyłam z pestek winogron, ale można np rzepakowego)
4 jajka
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
3 duże gruszki
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce.
W tortownicy o średnicy ok 22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Gruszki obierz i wytnij gniazda nasienne. Pokrój w ósemki i ciasno ułóż na dnie tortownicy. Owoce zalej ciastem i obsyp cukrem oraz migdałami.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz ok 45 minut.

Smacznego!

3 komentarze:

Katarzyna pisze...

Wygląda po prostu obłędnie! Myślę, że wkrótce zagości na moim stole, tylko zastanowię się najpierw jak go przerobić na bezglutenowy, żeby nie utracił swojej lekkości.

Malwinka pisze...

Proste i szybkie w przygotowaniu, lubię takie ciasta :)

Ania W pisze...

Rzeczywiście mega prosty przepis. Pięknie wygląda na zdjęciach. Aż chce się spróbować.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...