28 września 2012

Na straganie w dzień targowy...


Dziś będę oszczędna w słowach, bo trochę pomyślę i pospaceruję między straganami. Porozmawiam ze sprzedawcami. Uwielbiam te rozmowy, można się naprawdę dużo dowiedzieć. Ukryte mądrości ludzi są przecież bezcenne, trzeba tylko wyłapywać te istotne dla siebie. Niektórzy nie chcą się dzielić wiedzą, ale to bardzo źle. Jak powiedziała pewna siwa staruszka z Japonii: "trzeba się dzielić wszystkim: wiedzą, chlebem, zupą, dachem nad głową. Trzeba się dzielić wszystkim co masz Tylko nie mężem! "  Spacerując po targu, stragany same zapraszają mnie swoimi kolorami. Może to nie to samo co Mercato w Imola :) , ale nasze polskie targowiska też mają swój urok. Uwielbiam. Można się potargować, można wybierać i przebierać, można kaprysić. Mam swoje stałe miejsca u starszej pani kupuje jajka "0". Pomidory malinowe od pana w czapeczce, od drugiej miłej pani kupuje szarą renetę. Stragany uginają się od kolorowych rozmaitych pokus. Jest wszystko co tylko dusza zapragnie. Figa z Turcji, sałata z Holandii. Truskawki, pomidory z Włoch lub Hiszpanii, polskie jabłka.

A polskiej pigwy nie ma. Towar deficytowy i bezcenny. Na targu w dzień targowy takie toczą się rozmowy:
 - ...pigwa?, nie ma pigwy, a co pani z tego robi ?

W końcu znalazłam. Różnymi zabiegami, różnymi ścieżkami, pocztą pantoflową. Ale żeby nie było tak łatwo to nie, nie pigwę, ale pana który może mieć... W końcu umówiona po kilku dniach, zdobyłam pigwę!  Jest !
I wiecie co z niej zrobię ?  Zapraszam już niedługo...:)

A dziś lekka sałatka z grzankami, figą, mozzarellą i pysznym sosem.


Kilka liści sałaty (porwaną na kawałki)
2 pomidory (pokrojone w ćwiartki)
1 pomarańcza podzielona na cząstki 
1 mozzarella porwana na cząstki
1 figa pokrojona w ósemki

grzanki
1 bułka lub gruba kromka, najlepiej czerstwego chleba
chlust oliwy
1 lub 2 ząbki czosnku

sos
2 łyżki oliwy
1 łyżka cytryny lub limonki
1/2 łyżki octu balsamico
1/2 łyżeczki cukru lub łyżeczka miodu
sól morska
pieprz


grzanki
na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek i cząstki bułki lub chleba. Wszystko podgrzej tak aby pieczywo było zarumienione.

sos
wszystkie składniki starannie wymieszaj.

 Sałatę, pomidory, cząstki pomarańczy, mozzarellę, figę i grzanki wymieszaj razem w misce. Na koniec polej sosem.
Smacznego !


A jeśli ktoś woli sałatki na ostro, zapraszam tutaj

6 komentarzy:

AJK pisze...

bardzo ładnie to siwa staruszka powiedziała :) a ja tęsknię za targami, bardzo.

Maggie pisze...

O tak, mezem dzielic sie nie wolno :)
A salatka wyglada fantastycznie.

Unknown pisze...

Jestem kategorycznie zachwycona zestawem barw jaki zaserwowałaś nam na tych zdjęciach,a zestaw smakowy niebanalny i kuszący. Bardzo pysznie tutaj!! A polskie stragany są najświetniejsze, bezsprzecznie.

asia white kitchen pisze...

Aga, dziękuję. Ja tez kocham polskie stragany najbardziej na świecie, ale brakuje mi w nich często Polskich produktów.

Zielaczek pisze...

Bardzo apetyczna sałatka. Mniami :). A z pigwy, to bym pigwówkę najchętniej zrobiła :)

asia white kitchen pisze...

Chyba czytasz mi w myślach :) Pozdrawiam serdecznie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...