29 lipca 2012

Jak krąży przepis



Jak krąży przepis?
A no tak. Moja Teściowa, kiedyś była w szpitalu, poznała tam pewną panią, której córka mieszka w Anglii i ta córka  ma koleżankę, która skserowała jej kiedyś przepis na ciasto. Ta córka dała go swojej Mamie , która mieszka w Polsce, ta Mama przekazała przepis mojej Teściowej i moja Teściowa dała przepis mnie.  
No wiem, wiem, trochę to skomplikowane.
 To ciasto krąży pod nazwą " Biała dama". Dlaczego ma taką dziwną nazwę? Nie mam bladego pojęcia. Dla mnie to po prostu sernik na zimno i tyle. Wpisując w wyszukiwarkę Google "ciasto biała dama" wyskoczyło mi 30400 wyników :) 
No cóż. Jest jakaś ironia w tym wszystkim. Jeżeli tamta koleżanka wpisała kiedyś w wyszukiwarkę hasło "ciasto" lub "sernik na zimno" mógł wyskoczyć min. przepis na "Białą damę" wydrukowała go, przekazała koleżance itd. I teraz mogę być posądzona o plagiat?????. Czyż nie? Owszem, wkurza mnie i nie podoba mi się, jak ktoś kopiuje czyjeś refleksje, uwagi, słowa ułożone w zdania w takiej samej kombinacji. Ale jest dla mnie śmieszne stwierdzenie, że ktoś skopiował przepis i coś tam pozmieniał... zamienił szklanki na ml itd. To bez sensu. Nie można tak podchodzić do sprawy. Nie dajmy się zwariować. Tak, podaję zawsze źródło skąd biorę przepis i nie uważam żeby w tym było coś złego.
W związki z tym podaję przepis, który dostałam od.....jw. Będzie to 30401 przepis w Google:)Zdjęcia i ciasto oczywiście wykonałam osobiście, no może z tym wykonaniem trochę przesadziłam,bo zrobiłam to ciasto z moją Teściową. Jest pyszne.

Składniki:
Spód- biszkopt
3 jajka- oddzielone białka od żółtek
100 g cukru
1 cukier waniliowy
100g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu          

Masa 
1 kg sera twarogowego (najlepiej z wiaderka)
1 szklanka cukru
250 ml śmietany 30%
1 puszka ananasa (pokrojonego w kostkę)
3 łyżeczki żelatyny( rozpuść w 150 ml gorącej wody)
Poncz:
Sok z ananasa
100 ml likieru Amaretto lub rumu

Krem
1 budyń waniliowy
1/2 paczki masła nie solonego

Posypka
 ok 20g wiórków kokosowych ( uprażonych na patelni z odrobiną masła)

Biszkopt: Ubij białko ze szczyptą soli na sztywną masę, dodaj cukier, cukier waniliowy, miksuj, dodawaj do białka po jednym żółtku cały czas miksując, dodaj mąkę i na koniec ocet*
Blachę wysmaruj masłem, wyłóż papierem i ponownie wysmaruj masłem a potem wysyp bułką tartą. Wylej biszkopt i wstaw do pieca nagrzanego do 180 st. C na 35 minut. 
W między czasie zrób krem i masę serową.  
Masa:
Ser wymieszaj z cukrem, ubij **śmietanę i połącz z serem, dodaj ananas i wlej ciepłą żelatynę. 
Wszystko razem wymieszaj i wstaw do lodówki.
Krem:
Budyń ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Masło należy utrzeć z wystudzonym budyniem.  

 Zimny biszkopt nasącz ponczem, wylej masę serową, na masę krem i posyp wiórkami kokosowymi.

Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

*Nie wiedziałam że się daje do biszkopta ocet, podobno dzięki niemu ciasto nie upadnie.
**przed ubiciem odkryj wieczko śmietany i wstaw do zamrażarki na 10 minut.

Ciekawa jestem czy ktoś ten przepis zna dokładnie w takich samych proporcjach :)
       

Smacznego




6 komentarzy:

Zielaczek pisze...

Super ciacho:)

Olka pisze...

Myślę, że jak się ma taki przepis na kartce, to trudno przeszukiwać cały internet w poszukiwaniu czy ktoś czegoś takiego nie zamieścił. Bezsensowna strata czasu. Nie dajmy się zwariować. Ja też staram się podać źródło przepisu, zamieścić swoje parę słów i swoje zdjęcie, ale przecież nawet w przypadku swoich pomysłów nie ma pewności czy ktoś już czegoś takiego wcześniej nie zamieścił. A ciasto fajne. Pozdrawiam :)

Ola pisze...

2 razy musiałam czytać drogę krążenia przepisu zanim ją zrozumiałam :D

wygląda faktycznie fantastycznie, muszę wypróbować bo intryguje mnie jego historia

Anonimowy pisze...

Ciacho wygląda wspaniale, słyszałam o cieście pod taką nazwą, ale nigdy nie próbowałam zrobić.

Unknown pisze...

Też mi się zdarzyło dostać przepis, a później znaleźć identyczny na jakimś blogu, nie dajmy się zwariować. Biała dama wygląda bardzo apetycznie :)

Izaa pisze...

bardzo pysznie wygląda :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...