Jak
krąży przepis?
A
no tak. Moja Teściowa, kiedyś była w szpitalu, poznała tam pewną
panią, której córka mieszka w Anglii i ta córka
ma koleżankę, która skserowała jej kiedyś przepis na
ciasto. Ta córka dała go swojej Mamie , która mieszka w Polsce, ta
Mama przekazała przepis mojej Teściowej i moja Teściowa dała
przepis mnie.
No wiem, wiem, trochę to skomplikowane.
To ciasto krąży pod nazwą " Biała dama".
Dlaczego ma taką dziwną nazwę? Nie mam bladego pojęcia. Dla mnie
to po prostu sernik na zimno i tyle. Wpisując
w wyszukiwarkę Google "ciasto biała dama"
wyskoczyło mi 30400 wyników :)
No
cóż. Jest jakaś ironia w tym wszystkim. Jeżeli tamta
koleżanka wpisała kiedyś w wyszukiwarkę hasło "ciasto"
lub "sernik na zimno" mógł wyskoczyć min. przepis
na "Białą damę" wydrukowała go, przekazała koleżance
itd. I teraz mogę być posądzona o plagiat?????. Czyż nie? Owszem, wkurza mnie i nie podoba mi się, jak ktoś kopiuje czyjeś
refleksje, uwagi, słowa ułożone w zdania w takiej samej kombinacji. Ale jest dla mnie śmieszne stwierdzenie, że ktoś skopiował przepis i
coś tam pozmieniał... zamienił szklanki na ml itd. To bez sensu. Nie
można tak podchodzić do sprawy. Nie dajmy się zwariować. Tak,
podaję zawsze źródło skąd biorę przepis i nie
uważam żeby w tym było coś złego.
W
związki z tym podaję przepis, który dostałam od.....jw.
Będzie to 30401 przepis w Google:)Zdjęcia i ciasto oczywiście
wykonałam osobiście, no może z tym wykonaniem trochę
przesadziłam,bo zrobiłam to ciasto z moją Teściową. Jest pyszne.
Składniki:
Spód-
biszkopt
3
jajka- oddzielone białka od żółtek
100 g
cukru
1
cukier waniliowy
100g
mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżeczka octu
Masa
1 kg
sera twarogowego (najlepiej z wiaderka)
1
szklanka cukru
250
ml śmietany 30%
1
puszka ananasa (pokrojonego w kostkę)
3
łyżeczki żelatyny( rozpuść w 150 ml gorącej wody)
Poncz:
Sok z
ananasa
100
ml likieru Amaretto lub rumu
Krem
1
budyń waniliowy
1/2
paczki masła nie solonego
Posypka
ok
20g wiórków kokosowych ( uprażonych na patelni z
odrobiną masła)
Biszkopt:
Ubij białko ze szczyptą soli na sztywną masę, dodaj cukier,
cukier waniliowy, miksuj, dodawaj do białka po jednym żółtku
cały czas miksując, dodaj mąkę i na koniec ocet*
Blachę
wysmaruj masłem, wyłóż papierem i ponownie wysmaruj masłem
a potem wysyp bułką tartą. Wylej biszkopt i wstaw do pieca
nagrzanego do 180 st. C na 35 minut.
W
między czasie zrób krem i masę serową.
Masa:
Ser
wymieszaj z cukrem, ubij **śmietanę i połącz z serem, dodaj
ananas i wlej ciepłą żelatynę.
Wszystko
razem wymieszaj i wstaw do lodówki.
Krem:
Budyń
ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Masło należy utrzeć z
wystudzonym budyniem.
Zimny
biszkopt nasącz ponczem, wylej masę serową, na masę krem i posyp
wiórkami kokosowymi.
Wstaw
do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej smakuje na drugi
dzień.
*Nie
wiedziałam że się daje do biszkopta ocet, podobno dzięki niemu
ciasto nie upadnie.
**przed
ubiciem odkryj wieczko śmietany i wstaw do zamrażarki na 10 minut.
Ciekawa
jestem czy ktoś ten przepis zna dokładnie w takich samych
proporcjach :)
Smacznego
6 komentarzy:
Super ciacho:)
Myślę, że jak się ma taki przepis na kartce, to trudno przeszukiwać cały internet w poszukiwaniu czy ktoś czegoś takiego nie zamieścił. Bezsensowna strata czasu. Nie dajmy się zwariować. Ja też staram się podać źródło przepisu, zamieścić swoje parę słów i swoje zdjęcie, ale przecież nawet w przypadku swoich pomysłów nie ma pewności czy ktoś już czegoś takiego wcześniej nie zamieścił. A ciasto fajne. Pozdrawiam :)
2 razy musiałam czytać drogę krążenia przepisu zanim ją zrozumiałam :D
wygląda faktycznie fantastycznie, muszę wypróbować bo intryguje mnie jego historia
Ciacho wygląda wspaniale, słyszałam o cieście pod taką nazwą, ale nigdy nie próbowałam zrobić.
Też mi się zdarzyło dostać przepis, a później znaleźć identyczny na jakimś blogu, nie dajmy się zwariować. Biała dama wygląda bardzo apetycznie :)
bardzo pysznie wygląda :)
Prześlij komentarz