Przepis pochodzi z książki "Gotowanie po męsku" , autor nie znany :(
Tosty te są przygotowane z ciabatty, ale można je zrobić nawet ze zwykłego chleba.
składniki na 8 szt:
16 grubo pokrojonych kawałków ciabatty
2 pełne łyżki pasty pesto
8 grubych plastrów sera koziego (można użyć mozzarelli lub goudy)
oliwa
4 cienkie plastry boczku (można użyć szynki parmeńskiej)
Jak zrobić
Posmarować przecięte kromki pastą pesto. Położyć między nimi ser. Złożyć jak kanapkę. Posmarować z dwóch stron oliwą. Owinąć boczkiem. Na rozgrzanej patelni (najlepiej teflonowej) smażyć z każdej strony po ok 2 min. aż będą chrupiące i ciepłe. Ser musi się roztopić.
Wariacja:
Posmarować pieczywo czerwonym pesto, a następnie nałożyć plasterki pomidora i sera owinąć szynką parmeńską lub serrano i podsmażyć w ten sam sposób.
Smacznego!
Tosty te są przygotowane z ciabatty, ale można je zrobić nawet ze zwykłego chleba.
składniki na 8 szt:
16 grubo pokrojonych kawałków ciabatty
2 pełne łyżki pasty pesto
8 grubych plastrów sera koziego (można użyć mozzarelli lub goudy)
oliwa
4 cienkie plastry boczku (można użyć szynki parmeńskiej)
Jak zrobić
Posmarować przecięte kromki pastą pesto. Położyć między nimi ser. Złożyć jak kanapkę. Posmarować z dwóch stron oliwą. Owinąć boczkiem. Na rozgrzanej patelni (najlepiej teflonowej) smażyć z każdej strony po ok 2 min. aż będą chrupiące i ciepłe. Ser musi się roztopić.
Wariacja:
Posmarować pieczywo czerwonym pesto, a następnie nałożyć plasterki pomidora i sera owinąć szynką parmeńską lub serrano i podsmażyć w ten sam sposób.
Smacznego!
1 komentarz:
Pyszne tostowe kanapeczki!
Uwielbiam.
Prześlij komentarz