4 czerwca 2012

Tiramisu



Ten kto wymyślił Tiramisu, powinien dostać Pokojową Nagrodę Nobla.
To tak doskonały i prosty deser, że może go zrobić nawet dziecko.
Można robić różne wersje: z alkoholem, bez alkoholu, z bitą śmietaną, z owocami.
Pewnie włosi go wymyślili, oni z reguły są leniwi i mają prostą kuchnię.Ale prawda jest taka że proste potrawy są najlepsze na świecie, więc i ten deser do nich należy.
Ta wersja jest lekka jak chmurka
potrzebne będą:
2 jajka ( sparzone) rozdzielone na żółtka i białka
250 g serka Mascarpone
ok 15 ml Amaretto (jeżeli nie macie tego likieru, może być koniak )
150 g cukru
100 g biszkoptów typu "kocie języczki"
250 ml świeżo zaparzonej kawy , z 1 łyżką cukru (musi być wystudzona)
kakao do posypania
czekolada najlepiej gorzka ok 1/2 tabliczki (starta na tarce)

Oto jak zrobić:
w misce utrzyj żółtka z cukrem, tak aby powstał kogel mogel (możemy to zrobić mikserem)
Następnie dodawaj po łyżce sera, miksuj na gładką masę.
 Dolej alkohol-wymieszaj.
Na koniec w osobnej misce ubij białka z odrobiną soli. Musi powstać sztywna piana.
Połącz krem z pianą, ale delikatnie tak aby składniki się połączyły. 
Krem w połączeniu z ubitym białkiem będzie bardziej puszysty i delikatny (dlatego lekki jak chmurka) 

Przygotuj jakieś ładne, płaskie i dość wysokie naczynie (może być nawet szklane, żaroodporne)
Biszkopty należy zamoczyć w kawie, ale nie za mocno bo się rozlecą i ułóż w naczyniu jeden przy drugim.
Powstanie pierwsza warstwa. 
Następnie rozsmaruj warstwę kremu, potem znowu nasączone biszkopty i warstwa kremu. Możesz mieć tyle warstwa ile chcesz (z tych proporcji wychodzą 4 warstwy) ale wierzchnia - musi być z kremu
Na koniec posyp kakaem przesianym przez sitko i startą czekoladą.
Przykryj folią spożywczą lub pergaminem i schowaj do lodówki.
 Deser najlepiej smakuje po kilku godzinach. 
Jeżeli chcesz go zrobić na imprezę, najlepiej zrób go dzień wcześniej, będzie idealny na drugi dzień.
Smacznego!

 Pierwsza warstwa - biszkopty nasączone kawą
2 warstwa z kremem
3 warstwa biszkopty - nasączone kawą
4 warstwa kremu, posypana kakaem

1 komentarz:

Urszula - Proste potrawy pisze...

Wygląda tak ,że chce się sięgnąć po to ciacho :) Pysznie ! pozdrawiam .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...