Kruche ciasto z jabłkami i imbirem, albo jak kto woli szarlotka.
To bardzo proste ciasto i zawsze się udaje, trzeba mieć tylko dobre jabłka, najlepsza do szarlotki jest Szara Reneta albo Kosztela.
To ciasto można też zrobić z innymi owocami np: ze śliwkami, rabarbarem, albo z wiśniami też będzie fantastyczne.
Składniki:
kruche ciasto
250 g masła nie solonego
2 szklanka mąki (przesianej przez sitko)
dwa żółtka
szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
foremka do pieczenia o średnicy 30 cm
masło i bułka tarta do wysmarowania formy
******
4-5 jabłek (obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych)
kawałek imbiru wielkości kciuka (obrany)
garść rodzynek
otarta skórka z 1 cytryny (cytrynę wcześniej należy sparzyć)
sok z 1/2 cytryny
2 białka ubite na sztywną pianę
1-2 łyżki cukru trzcinowego
oto jak zrobić:
do dużej miski dodawaj w kolejności składniki
- pokrojone w kostkę masło
-mąkę
-żółtka
-cukier
-proszek do pieczenia
-sól
Wymieszaj i przełóż na stolnicę.
Wszystko razem zagnieć w jedną zbitą masę, ciasto musi mieć taką konsystencję jak dobrze wyrobiona plastelina. Uformuj ciasto na kształt wałka i przekrój na dwie części: jedna będzie większa (z niej zrobisz spód ciasta), a druga-mniejsza (zrobisz coś w rodzaju kruszonki).
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na ok 15-20 minut.
W między czasie przygotuj formę do pieczenia (wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą), włącz piekarnik na 180 stopni.
Obrane jabłka pokrój na dość duże kawałki (im większe kawałki owoców tym bardziej wyrazisty smak) Najlepiej kroi się z ręki (aby jabłka nie ściemniały skrop je cytryną)
Wyciągnij większy kawałek ciasta z zamrażalnika (mniejszy pozostaw).
Rozwałkuj ciasto na ok 1 centymetrowy placek (pamiętaj aby stale podsypywać mąką żeby się nie przykleił do stolnicy). Zawiń ciasto na wałek i delikatnie rozwiń na foremce, starając się aby się nie porozrywał.
Ułóż ściśle w formie, ścianki uformuj, aby nadzienie nie wypłynęło.Uformowane ciasto należy po nakłuwać widelcem.
Ułóż jabłka, posyp rodzynkami, skórką z cytryny, zetrzyj imbir na tarce i rozsyp na jabłkach.
Ubij pianę z białek i wyłóż na owocach.
Wyciągnij z zamrażalnika drugą część ciasta i zetrzyj na tarce. Posyp wiórkami ciasto. Na koniec dodaj cukier trzcinowy.
Czas pieczenia ok.75 minut w 180-190 stopni.
Najlepiej smakuje z bitą śmietana i lodami :-)
Smacznego!
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz