2 czerwca 2012

Schab w Orzechowo-parmezanowej panierce na rukoli


Pisanie bloga kulinarnego wcale nie jest takie łatwe, nawet jeżeli ktoś potrafi czy lubi gotować.
Wymyślić i ugotować to jedno, a zrobić potem zdjęcie, to drugie.
Jeżeli ktoś jest laikiem w dziedzinie fotografii tak jak ja, to niestety musi się jeszcze duuużo uczyć. Nawet jeżeli masz fajną lustrzankę, nic nie pomoże. Już wiem co chcę dostać na urodziny :) STATYW :-)!!!!!!
48 zdjęć kotleta schabowego, i jakieś 150 krojenia makaronu.
Przyjeżdżam do domu z pracy i już światło szlag trafił.
 No cóż jak się powiedziało A, to trzeba powiedzieć B.

Schab zapiekany w orzechowo-parmezanowej panierce, na sałacie z rukoli.
Nie jest to takie trudne jak by się wydawało, trudniejsze było to wszystko opisać:-)

składniki na 3 osoby:

6 kawałków schabu wieprzowego
sól
pieprz
(mięso rozbij, dopraw solą i pieprzem, ułóż jedno na drugim i wstaw do lodówki )

w między czasie przygotuj panierkę:

panierka:
2 jajka
dwie garści obranych orzechów włoskich
garść startego sera typu Parmezan
(orzechy zmiel w malakserze, przełóż do miseczki i dodaj starty ser-wymieszaj)

wyjmij mięso z lodówki, każdy kawałek mięsa zamocz w jajku a potem obtocz w panierce z orzechów i sera (tak jak klasyczny schabowy). Układaj kotlety na blasze tak, aby się nie stykały. Włóż blachę z mięsem do piekarnika na 25-30 minut, piecz w temp. 180 stopni. Pamiętaj aby pod koniec pieczenia na każdym kawałku mięsa położyć odrobinę masła.

W trakcie pieczenia mięsa zrób sałatkę:

sałatka:
1/2 paczki sałaty rukola (pasuje do tego dania bo ma orzechowy posmak)
1 pomidor
1/2 ogórka zielonego
kilka rzodkiewek
1/2 łyżeczki octu balsamicznego (jeśli nie masz octu balsamicznego może być sok z cytryny)
1 łyżka oliwy
szczypta soli
szczypta cukru
pieprz
garść prażonego słonecznika

Oto jak zrobić sałatkę:
wszystkie warzywa umyj, pomidora pokrój w ósemki, ogórka obierz ze skóry i pokrój wzdłuż, na cienkie długie plastry (najlepiej nożem do sera) rzodkiewkę pokrój jak lubisz. W dużej misce połącz wszystkie warzywa-pomidor, rzodkiewka, sałata, ogórek. Dodaj ocet balsamiczny, oliwę, sól, cukier, pieprz
na koniec posyp słonecznikiem i parmezanem.
Mięso podawaj na talerzu z sałatką
Smacznego!



jesteśmy już bardzo głodni !!!!


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...