22 czerwca 2012

Płatki ziemniaczane upieczone w muffinkach z nadzieniem serowo szpinakowym

 Składniki na 6 muffinek
Muffinki
1 ziemniak umyty (najlepiej młody)
oliwa
sól morska
odrobina rozmarynu
łyżka masła

Farsz
3 plasterki wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
2 młode cebulki pokrojone w kostkę
3-4 garście młodego szpinaku
250 g białego sera

odrobinę pokrojonego szczypioru
1 łyżka chrzanu
100 g śmietany 18 %
1 jajko
1 ogórek kiszony pokrojony w kostkę
sól morska
pieprz ziołowy
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
odrobina startego parmezanu
oliwa 
Jak zrobić:
Muffinki
Formę na muffinki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką.
Ziemniaka należy pokroić na bardzo cienkie (2 mm ) plasterki, nie obieraj go ze skórki ( najlepsze są młode ziemniaki), ułóż plasterki w muffinkach tak, żeby przypominały tulipana, najpierw włóż na dno jeden plasterek a potem dookoła ścianki wyłóż płatkami. Ziemniaki posól, dodaj rozmaryn i skrop oliwą. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st C na ok 15 min.
Farsz
Na patelni podsmaż boczek, wrzuć cebulkę, poczekaj aż się zeszkli, dodaj szpinak, posól wymieszaj, szpinak znacznie zmniejszy swą objętość.Odstaw do przestygnięcia.
Do miski przeciśnij przez praskę ser dodaj przygotowany szpinak, szczypiorek , chrzan, śmietanę, jajko i ogórek. Dopraw solą, pieprzem i gałką, wszystko razem wymieszaj.
Muffinki
Z piekarnika wyciągnij upieczone muffinki z ziemniaki, nakładaj do każdej farsz, możesz to zrobić rękawem cukierniczym, na wierzch posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika na ok 10-15 minut. Po upieczeniu zaczekaj aż chwilę zastygną, jeżeli wyciągniesz gorące, rozpłyną się.
Takie muffinki świetnie pasują do ryby, albo do śledzia.
Smacznego!



Pomysł na ziemniaczane miseczki pochodzi z http://loveaffaironaplate.blogspot.com/

1 komentarz:

kornik pisze...

super pomysł:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...