21 czerwca 2012

Czekoladowe ciasto z gruszką i syropem klonowym


Mamo, mamo zrób "murzynka" !
Ok mogę zrobić, ale nie wiem czy to będzie klasyczny "murzynek", bo może ktoś kto piecze od 20 lat w każdą niedzielę "murzynka" , może mi zarzucić że się go tak nie piecze, więc nie zrobię "murzynka" tylko ciasto czekoladowe z gruszką i syropem klonowym :) Może być ?
Chciałam tylko powiedzieć że ostatnio mam takie przemyślenia odnośnie gotowania. W kuchni nie można robić wszystkiego wg wzoru matematycznego, bo to ogranicza naszą wolność kulinarną. Oczywiście (jak mawiał klasyk) "są pewne zasady, które należy respektować", ale generalnie uważam że gdyby nie wolność kulinarna nie rozwijalibyśmy się i nie powstało by tyle wspaniałych dań.
Jak powiedział Pan Adam Gessler "...każda potrawa to premiera..."! :) i to święte słowa. Spektakl teatralny za każdym razem (nawet jeżeli jest wystawiany po raz 1052) jest premierą. Tak samo jest w gotowaniu, za każdym razem jest inaczej, choć scenariusz jest taki sam. I dlatego jedzenie i szukanie nowych inspiracji  jest takie ciekawe.
A tak na marginesie teatr to moja druga miłość :)

Składniki:

150 g masła
300 g cukru trzcinowego
75 g kakao dobrej jakości
180 g mąki pszennej przesianej przez sitko
1 łyżeczka sody
4 jajka roztrzepane widelcem lub trzepaczką
100 g czekolady z orzechami i rodzynkami pokrojonej na małe kawałki
2 umyte gruszki
4 łyżki syropu klonowego

Jak zrobić:

W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier, mieszaj, cukier może się całkiem nie rozpuścić więc nie zrażaj się tym, dodaj kakao, jeszcze chwilę trzymaj na bardzo małym ogniu. cały czas mieszając. Zestaw z ognia.
Poczekaj aż przestygnie, nie musi być zimne, po prostu nie może być gorące. Dodaj mąkę, sodę i jajka, wymieszaj (można mikserem) , dodaj kawałki czekolady, wymieszaj. Na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę wyłóż ciasto. Gruszki (nie obieraj ze skórki) pokrój na ok 7 mm plasterki i ułóż na surowym cieście (gruszki w trakcie pieczenia wnikną w ciasto), polej syropem klonowym i posyp delikatnie cukrem trzcinowym.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st C, na ok 50 minut. Sprawdź patyczkiem ciasto, jeżeli będzie suchy ciasto jest gotowe.
Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

1 komentarz:

mojetworyprzetwory pisze...

Wygląda wspaniale i kusi na całego;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...