Tarta z kremem waniliowym wiśniami i truskawkami
Spód tarty:
100 g mąki migdałowej
150 g zimnego masła
100 g mąki pszennej
100 g cukru
nadzienie:
400 g serka mascarpone
200 g sera białego twarogowego zmielonego
100 g cukru
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
3 łyżki budyniu waniliowego
skórka z całej cytryny
3 jajka
100 g truskawek
100 g wiśni wydrylowanych
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spód szybko zagniatamy, formujemy kulę, owijamy w papier do pieczenia i chowamy do lodówki na 30-60 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C
Ser mascarpone i twarogowy mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, budyniem, skórką z cytryny i jajkami. Miksujemy na puch.
Formę na tartę (średnica ok 25-30 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masło spowoduje że papier przyklei się do ścianek, będzie działał jak klej.
Schłodzonym ciastem wylepiamy spód i boki foremki. Układamy owoce i zalewamy przygotowaną wcześniej masą serową.
Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15 minut w 180 st C a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze ok 45-50 minut. Potem wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Nie wyciągamy tarty aż ostygnie (tak jak w przypadku serników)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz