To bardzo łatwe ciasto, które sobie wymyśliłam i zrobiłam z tego co miałam w lodówce. Z tego co pamiętam za każdym razem kiedy robię ciasto "pokaż co masz w lodówce" wychodzą mi najlepsze ciasta. Tak było z sernikiem śmietankowym który wygrał konkurs w KUKBUK
Zachęcam do odważnych połączeń, bo one mogą nas zaskoczyć wspaniałym smakiem.
Sernik Raffaello na zimno
Składniki
1 opakowanie słonych krakersów
500 g sera twarogowego zmielonego
500 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
otarta skórka z połowy pomarańczy
10 szt raffaello
6 plastrów ananasa z puszki
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki gorącej wody
100 g masy kajmakowej lub krówkowej
5-6 łyżek płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Tortownicę o wymiarach 28 cm wyłożyć folią spożywczą.
Na dnie formy wyłożyć warstwę krakersów.
W misce utrzeć ser z cukrem, wlać 100 ml śmietanki, dodać skórkę pomarańczową i wszystko utrzeć na puszysty krem. 5 szt raffaello rozgnieść na drobniejsze okruchy i wsypać do kremu. Ananasa pokroić na drobne kawałki i dodać do sera. Wymieszać, na końcu wlać rozpuszczoną żelatynę. Połączyć składniki i wlać cały krem na warstwę krakersów. Ułożyć kolejną warstwę krakersów i posmarować masą krówkową. 400 ml śmietanki ubić na sztywno i posmarować wierzch sernika. Ułożyć pozostałe kulki raffaello. Wierz posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Sernik musi się chłodzić w lodówce minimum 3 godziny.
Smacznego ;)
5 komentarzy:
Udał Ci się znakomicie, wygląda jak marzenie :)
Gratulacje :)
Mi takie akcje lepiej wychodzą na słono, tym bardziej podziwiam sernik!
Mi takie akcje lepiej wychodzą na słono, tym bardziej podziwiam sernik!
Jaka żelatyna?
Jaka żelatyna?
Prześlij komentarz