26 sierpnia 2016

Ciasto szpinakowe z kremem mascarpone i borówką


To wspaniałe ciasto, które na początku wzbudza kontrowersję, tak jak kiedyś ciasto merchewkowe (przepis tutaj). Ale jak mówi moja przyjaciółka pani psycholog wszystko jest w głowie ;) 
Mimo to, zachęcam do przygotowania sobie takiego ciasta w domu, bo jest mega pyszne i bardzo proste. Zapewniam że jak spróbujecie raz, to będziecie zachwyceni. 



Ciasto szpinakowe z kremem mascarpone i borówką 

Składniki:
450 g mrożonego szpinaku
3 jajka
szklanka cukru lub ksylitolu
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju

Krem:
500 g serka mascarpone
1/2 szklanki śmietanki kremówki
3 łyżki cukru lub ksylitolu
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
ok 100 g borówki amerykańskiej, można zastąpić jagodami lub granatem

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni opcja góra dół (bez termoobiegu).
Przygotować tortownicę o wymiarach 25-28 cm z odpinanym kołnierzem, lub foremkę (keksówka)  wysmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia.
Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i posiekać na drobne kawałki.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wymieszać. Na koniec dodać rozdrobniony szpinak. Połączyć wszystkie składniki.
Przelać ciasto do foremki i wstawić do rozgrzanego pieca. Piec ok 60-70 minut (do suchego patyczka).  Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i odczekać aż wystygnie.
Przygotować krem: serek mascarpone ze śmietanką , cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem do połączenia składników.
Ciasto przekroić na trzy części w poprzek (jak tort). Krem podzielić na dwie części. Smarujemy warstwę i układamy połowę owoców. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Smarujemy drugą częścią kremu i ponownie układamy owoce.  Trzecią część ciasta kruszymy w palcach i posypujemy wierzch ciasta.

Smacznego :)


1 komentarz:

gin pisze...

Pyszności! No i te kolorki - aż chce się jeść :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...