Nazwałam ją wariatką owocową bo przecież szarlotka "po bożemu" jest z jabłkami a ta jest z różnymi owocami. To najlepsze chyba owoce do ciasta kruchego bo są kwaśne, słodkie i bossssskie.
Uwielbiam czarną porzeczkę i agrest. I właśnie tu są te owoce, one przełamują smak słodkich i winnych jabłek. Do tego słodka kruszonka i można odpłynąć.
Szarlotka-wariatka owocowa
Składniki na kruche ciasto
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (jeśli ktoś nie lubi można zmniejszyć)
3/4 kostki - 150 g masła-dobrej jakości
2 jajka
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Owoce
3-4 jabłka
garść czarnej porzeczki
garść agrestu
1 łyżka przyprawy do szarlotki
1 łyżka cukru
Kruszonka (najlepsza)
1/2 paczki masła czyli ok 100 g
100 g cukru
200 g mąki
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Użyłam tortownicy o średnicy 25 cm. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem lub oprószyć bułką tartą albo kaszką manną.
Ciasto kruche szybko zagnieść. Wylepić ciastem spód i boki tortownicy.
Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne i pokroić na dowolne kawałki. Pozostałe owoce umyć. Wymieszać wszystkie z przyprawą i cukrem. Ułożyć nadzienie na cieście.
Składniki na kruszonkę zagnieść i obsypać nią owoce.
Wstawić do pieca i piec ok 40 minut.
Można podawać z lodami i bitą śmietaną.
Smacznego!
3 komentarze:
Lubię takie wariatki;)
Pyszna wersja szarlotki. W sam raz dla tych, co mają np. swoje ogródki i trochę takich owoców, trochę takich...Wszystko do foremki i szarlotka gotowa!:)
Bardzo mi się taka zwariowana szarlotka podoba :)
Prześlij komentarz