7 kwietnia 2015

Miodownik


Miodownik jest dość pracochłonnym ciastem, ale jest naprawdę pyszne. Jest idealne na święta, bo z każdym dniem jest lepsze.
Na początku jest bardzo twarde (jak kamień) ale po nasączeniu i po połączeniu z kremem robi się mięciutkie.

Miodownik

Składniki na ciasto:
150 g cukru (użyłam trzcinowego, ale można użyć białego)
150 g miodu
100 g masła
1/2 kg mąki
1 jajko
3 łyżki mleka
1 łyżeczka sody+ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie ciasta:
Miód, cukier i masło umieścić na patelni lub rondelku i rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia.
Mikserem wymieszać przestudzoną mieszankę i miksując, dodawać: jajko, po łyżce mąki oraz sodę i proszek do pieczenia.  Z jednolitego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Ciasto podzielić na 6 równych kawałków. Zrobić z nich kule. Każdą umieścić między dwoma arkuszami papieru (ok. 40x40 cm) i rozwałkować na cieniutki okrągły placek. Najlepiej zrobić to na spodzie od tortownicy. Wtedy placek będzie idealnie okrągły. Zrobić tak z każdym kawałkiem ciasta.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C z termoobiegiem.
Razem z dolnym arkuszem papieru, rozwałkowany placek włożyć do piekarnika i piec ok 5 minut do złoto-brązowego koloru. Wyciągnąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce. Tak zrobić z każdym kawałkiem rozwałkowanego ciasta.

Krem:
1 puszka (520 g) mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka miodu (proponuję ją ominąć, bo krem i tak będzie bardzo słodki, chyba że ktoś bardzo lubi)
130 g masła
600 ml śmietanki 30%

Nasączenie:
sok z jednej pomarańczy

Wykonanie kremu:
W garnku z nieprzywierającym dnem rozpuścić masło dodać miód (jeśli używamy) wlać mleko z puszki. Umieścić na małym ogniu. Masa bardzo szybko się przypala i trzeba mieszać) Doprowadzić płyn do wrzenia i gotować ok 5-6 minut.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masa stwardnieje i zmieni kolor na toffi.
W osobnej misce ubić śmietanę i połączyć z toffi.

Złożenie ciasta:
Pierwszy placek posmarować pędzelkiem sokiem z pomarańczy. Posmarować kremem 1/5 kremu (można podzielić krem na 5 różnych części). Ułożyć drugi kawałek ciasta, nasączyć i posmarować kremem. Tak zrobić z każdym kawałkiem ciasta.
Gotowy miodownik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto na początku będzie bardzo twarde nie do ukrojenia. Ale przez minimum 12 godzin zmięknie.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...