13 kwietnia 2015

Najlepsza szarlotka z prażonymi migdałami


To chyba najlepsza szarlotka jaką udało mi się upiec. Nie dość że jest pyszna to jeszcze bardzo łatwa. Nie trzeba tu zagniatać kruchego ciasta. Wystarczy zmiksować kilka składników i pokroić jabłka. A ta kruszona....boska. Słodkie, maślane migdały są mega chrupiące. Zachęcam, zwłaszcza osoby, które dopiero co zaprzyjaźniają się z ciastami.


/Przepis Basi Ritz/

Szarlotka z prażonymi migdałami
Składniki:
4 jajka
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 spore jabłka
sok z połowy cytryny
125 g masła
100 g cukru
150 g płatków migdałowych
szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Tortownicę z odpinanym kołnierzem o średnicy 20-24 cm wysmarować masłem. Na dnie wyłożyć papierem. Na bokach tortownicy zrobić z papieru coś w rodzaju wysokiego kołnierza o wysokości ok 20 cm.

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, dodać ekstrakt waniliowy. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w grubą kostkę. Skropić cytryną.
Na patelni rozpuścić masło z cukrem, dodać migdały. Podsmażać ok 5 minut.
Do przygotowanej foremki wlać ciasto. Na ciasto wsypać pokrojone jabłka i przełożyć migdały, z masłem, wyrównać. Oprószyć odrobinę solą morską. Wstawić do piekarnika i piec ok 60 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć z pieca i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Mała uwaga: nie kroić gorącego ciasta, bo się rozpadnie. Musi całkiem zastygnąć w tortownicy.
Smacznego!


5 komentarzy:

Martyna pisze...

Wygląda bardzo zachecająco ;)

Kamciss pisze...

Jakie wyrośnięte! :)

Aga pisze...

Cudo!

Anonimowy pisze...

Wyśmienita, krucha i pachnąca!

Anonimowy pisze...

Wyśmienita, krucha i pachnąca! Pyszna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...