4 kwietnia 2015

Babka pomarańczowo- ajerkoniakowa


Życzę Wam wspaniałych, zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych. Samych wspaniałości na stole i słońca za oknem :)
Z tymi życzeniami mam dla Was jeszcze szybką babkę pomarańczowo- ajerkoniakową.

Autorką tego wypieku jest moja Córka :) Babka jest bardzo prosta i szybka. Polecam jeszcze na ostatnią chwilę przed świętami.

Babka pomarańczowo- ajerkoniakowa

Składniki:
200 g miękkiego masła 
3/4  szklanki cukru

cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 4 żółtka  
otarta skórka z jednej pomarańczy
4 łyżki soku z pomarańczy
1 szklanka (ok. 200 g) mąki pszennej
1/2 szklanki (ok. 100 g) mąki ziemniaczanej 
 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

100 ml ajerkoniaku lub likieru kawowego

Sposób wykonania
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na biały puszysty krem. Dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Dodać skórkę i sok z pomarańczy. Wsypać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką do połączenia składników.  Na koniec wlać likier i wymieszać.

Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysmarować bułką tartą. Ciasto przelać, wyrównać i wstawić do pieca. Piec ok 40 minut do suchego patyczka.
Wyciągnąć i zaczekać aż lekko wystygnie. Przełożyć na kratkę metalową.
Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego! 

2 komentarze:

Martha pisze...

Babka wygląda pięknie. :)
Radosnych i spokojnych Świąt! *.*

Kamciss pisze...

Wygląda cudnie! Spokoju ducha życzę :>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...