Życzę Wam wspaniałych, zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych. Samych wspaniałości na stole i słońca za oknem :)
Z tymi życzeniami mam dla Was jeszcze szybką babkę pomarańczowo- ajerkoniakową.
Autorką tego wypieku jest moja Córka :) Babka jest bardzo prosta i szybka. Polecam jeszcze na ostatnią chwilę przed świętami.
Babka pomarańczowo- ajerkoniakowa
Składniki:
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 4 żółtka
otarta skórka z jednej pomarańczy
4 łyżki soku z pomarańczy
1 szklanka (ok. 200 g) mąki pszennej
1/2 szklanki (ok. 100 g) mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml ajerkoniaku lub likieru kawowego
Sposób wykonania
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na biały puszysty krem. Dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Dodać skórkę i sok z pomarańczy. Wsypać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Na koniec wlać likier i wymieszać.
Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysmarować bułką tartą. Ciasto przelać, wyrównać i wstawić do pieca. Piec ok 40 minut do suchego patyczka.
Wyciągnąć i zaczekać aż lekko wystygnie. Przełożyć na kratkę metalową.
Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
2 komentarze:
Babka wygląda pięknie. :)
Radosnych i spokojnych Świąt! *.*
Wygląda cudnie! Spokoju ducha życzę :>
Prześlij komentarz