21 stycznia 2015

Pasztet z soczewicy z żurawiną


Ten pasztet to moje odkrycie. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona jego smakiem i strukturą. Przyznam, że nie jestem wegetarianką ani tym bardziej weganką, ale od kiedy kupiłam książkę Marty Dymek "Jadłonomia. Kuchnia Roślinna" zaczynam nabierać apetytu na wegetariańskie potrawy. W ogóle ostatnio nie smakuje mi mięso. Myślę że jest to spowodowane marną jakością tego, co można kupić w sklepie.  Powiem kolokwialnie, wszystko ma miałki, jednakowy smak. Wszystko smakuje "trocinami". Postanowiłam że muszę nieco zmienić nawyki żywieniowe i zaczynam myśleć trochę w inną stronę. Nie zamierzam rezygnować całkowicie z mięsa, ale chcę poszukać innej alternatywy.
Zaczynam od pasztetu z soczewicy. Myślę że jeśli kolejne doświadczenia będą równie smaczne, to naprawdę zaczyna mi się to podobać.
Gdy przyniosłam ten pasztet do pracy i próbowali go mięsożercy z krwi i kości, nikt się nie zorientował że nie ma w nim ani mięsa ani jajek.


Źródło przepisu "Jadłonomia. Kuchnia Roślinna" Marty Dymek

Pasztet z soczewicy z żurawiną

Składniki:
2 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej lub brązowej (200 g suchej)
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej)
2 cebule
100 ml oleju + kilka łyżek
2-3 łyżki sosu sojowego
kilka goździków
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
3/4 łyżki majeranku
1/4 łyżeczki lubczyku
szczypta gałki muszkatołowej
sól+czarny pieprz
4 łyżki suszonej żurawiny 

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Wrzuć pokrojoną cebulę. Dodaj przyprawy. Liście laurowe, ziele angielskie, goździki, majeranek, lubczyk i gałkę. Gdy cebula się poddusi musi być szklista, wyciągnij liście laurowe, goździki i ziele angielskie. Cebulę połącz z soczewicą i kaszą jaglaną. Dodaj sos sojowy, sól, pieprz i olej. Wszystko zmiksuj przy pomocy blendera. Zmiksowaną masę połącz z żurawiną. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Foremkę-keksówkę wyłóż papierem do wypieków. Masę przełóż do foremki, wyrównaj, a na wierzch ułóż kilka suszonych owoców żurawiny. Piecz w piekarniku ok 45 minut. Wyciągnij z pieca i odstaw na całą noc aby dobrze zastygło.

Smacznego!

3 komentarze:

Foodmania pisze...

świetny przepis na pasztet!

Emma pisze...

cudny!

Daria pisze...

pasztet ten robiłam na święta i zachwycił każdego kto go spróbował - jeszcze nie raz pojawi się na moim stole :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...