Odrobina słodyczy jeszcze nikomu nie zaszkodziła, no może duża szczypta ;)
Ciasto 3 Bit to słodycz nie do ogarnięcia. To trzeba lubić, albo zjeść maleńki kawałeczek. Jednak to ciasto jest tak uzależniające, że nie jesteś w stanie skończyć na małym kawałku. Potem trzeba to zapić czymś mocno procentowym i najlepiej jeśli jest "to" uzyskiwane z zacieru zbożowego, który to leżakuje długie lata w beczkach na dnie morza. Ach się rozmarzyłam ;) I ciasto i Whisky wykręca twarz w drugą stronę... ale dobre!
Ciasto 3 Bit
Składniki:
biszkopt:
4 jajka (oddzielone żółtka od białek)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (przesiana)
2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego (w proszku)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem budyniowy:
2 i 1/2 szklanki mleka
200 g masła
3/4 szklanki mąki pszennej (przesiana)
1/2 szklanki cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią
4 żółtka
masa śmietanowa:
400 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
250 g serka Mascarpone
1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
1 duże opakowanie herbatników
1 duże opakowanie słonych krakersów
1 puszka (400 g) masy kajmakowej
gorzka czekolada
Sposób przygotowania:
Przygotuj blachę o wymiarach ok 20x30. Dno i boki foremki wysmaruj masłem. Na dno formy wysyp odrobinę bułki tartej. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Przygotowanie biszkoptu: białka ubij na sztywny krem. W drugiej misce utrzyj żółtka z cukrem i wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i budyniem. Ubitą pianę dodawaj po łyżce i mieszaj z masą mączną. Delikatnie, chodzi o to żeby masy się połączyły. Przelej gotową masę do formy i wstaw do pieca. Piecz ok 15-20 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudź.
Krem budyniowy: W garnku z nieprzywierającym dnem podgrzewaj 1 i 1/2 szklanki mleka z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu wymieszaj drugą szklankę mleka z żółtkami i mąką. Gdy masło się rozpuści w mleku dolej masę żółtkową ciągle mieszając. Trzeba długo mieszać aby krem był jednolity bez grudek. Z czasem krem zacznie gęstnieć. Gdy jest gotowy należy go przykryć folią spożywczą i całkowicie wystudzić.
Masa śmietanowa: zimną śmietankę ubić z cukrem na sztywno i dodawać po łyżce serek Mascarpone ciągle mieszając aż powstanie gładki krem śmietanowy.
Składanie ciasta
Na upieczony i wystudzony biszkopt wylej cały krem budyniowy, wyrównaj. Ułóż herbatniki jeden obok drugiego. Na herbatniki rozsmaruj masę kajmakową. Na masę ułóż słone krakersy.
Na krakersy wylej całą masę śmietanową. Na wierzch zetrzyj czekoladę. Ciasto przykryj folią i schowaj do lodówki na kilka godzin.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz