29 stycznia 2015

Brioszki z czarną porzeczką i bakaliami


Na śniadanie, na podwieczorek, do pracy i do szkoły. Dla gości i dla Babci na "Dzień Babci" Z filiżanką gorącej herbaty, kawy lub kakao.
Bardzo lubię pracować z ciastem drożdżowym. Uwielbiam jego zapach i konsystencję. Lubię obserwować jak rośnie a potem je wyrabiać i poniewierać na blacie kuchennym. To bardzo relaksujące zajęcie.


Brioszki z czarną porzeczką i bakaliami

Składniki:
Zaczyn
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki

Ciasto właściwe
cały zaczyn
300 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
100 ml ciepłego mleka
1 łyżka esencji waniliowej

Dodatkowo
 400 ml dżemu z czarnej porzeczki
1 jajko
garść mieszanki studenckiej (rodzynki, orzechy nerkowca, laskowe, ziemne itd)
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody

Sposób wykonania:
Zaczyn: drożdże wymieszać z cukrem, mlekiem i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 minut.
 Mąkę wymieszać z cukrem, masłem, zaczynem i esencją. Dodawać mleko i mieszać ciasto najlepiej mikserem. Ciasto musi odchodzić od ręki. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok. godzinę lub dwie. Ciasto podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu wyrzuć ciasto na blat obsypany mąką i wyrabiaj ręcznie ok 7 minut. Rozwałkuj prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Cały placek posmaruj dżemem i zwiń ciasto w rulon. Pokrój na krążki-brioszki o szerokości ok 3 cm. Pokrojone kawałki ułóż (w odstępach ok 2 cm) w okrągłej tortownicy lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.  Przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut aby trochę podrosły. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp bakaliami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz ok 20 minut.
Po całkowitym wystudzeniu polej lukrem: wymieszaj cukier puder z gorącą wodą.
Smacznego.


7 komentarzy:

kocie-smaki pisze...

kocham się w drożdżowych wypiekach. szczególnie takich zakręconych, do odrywania i skubania :)

Konwalie w kuchni pisze...

Wyglądają przepysznie! Ja też lubię obserwować drożdżowe, ale najbardziej lubię je jeść.:)

Anonimowy pisze...

obłędne! Do kakao koniecznie kakao.. pozdrawiam mocno

Renata Czelny-Kawa pisze...

Zapachniało latem...to przez te porzeczki ;) Ślicznie się ustawiły do zdjęcia!

Jagoda pisze...

Wygląda tak smacznie, że chyba nie wytrzymam. Ślinka cieknie na sam widok :))

Kamciss pisze...

Pysznie wyglądają! Chętnie oderwę jedną! :)

gin pisze...

Mmm, z porzeczką musiała być wyjątkowo pyszna :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...